Sari la conținut
Home » Plimbarea animalelor de companie în București. Condiția pentru a părăsi locuința fără a fi amendați

Plimbarea animalelor de companie în București. Condiția pentru a părăsi locuința fără a fi amendați

Plimbarea animalelor de companie în București începând cu seara zilei de 28 martie 2021. Persoanele care dețin animale de companie pot părăsi locuința la orice oră în București, cu o singură condiție.

Noi restricții au fost adoptate prin decizia de sâmbătă. 27 martie, a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Restricțiile urmează să intre în vigoare duminică dimineață, la ora 0.00.

Ca regulă generală, este interzisă părăsirea locuinței după ora 20.00, în timpul weekendului, cu unele excepții. Una dintre acestea este plimbarea animalelor de companie așa cum este prevăzută în Hotărârea CMBSU nr.19 din 27.03.2021

Plimbarea animalelor de companie

„Scoaterea animalelor de companie în fața locuinței este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte și prezintă dovada că locuiește în imobilul în fața căruia se află” precizează CMBSU.

Orarul în care este permisă deplasarea în afara locuinței a fost modificat

Potrivit hotărârii adoptate sâmbătă, se modifică orarul în care este permisă deplasarea în afara locuinței.

„Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.”

Plimbarea animalelor de companie este posibilă doar în jurul locuinței.