Pisicile nu se dau in vant dupa bomboane sau fructe, iar cercetatorii au cautat, de-a lungul timpului, sa explice de ce.Desigur, printre simpaticele feline se afla si unele care adora fondantele sau inghetata!Timp de decenii, oamenii de stiinta au stiut ca pisicile nu manifesta vreo dorinta de dulciuri. In 2005, cercetatorii de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, SUA, au publicat un studiu care arata ca pisicile domestice au această mutatie genetica inhibatoare a receptorilor de dulce.Tipuri de aromeConcluzia s-a dovedit corecta si pentru pisicile salbatice sau felinele mari, inclusiv lei, tigri sau jaguari. Detinatorii de pisici au contrazis, insa, vehement, studiul, spunand ca pisicile crescute de ei in casa sau curte mananca dulciuri! Deci studiul este categoric gresit!

„Dar dulciurile in cauza erau inghetata sau prajiturile, in toate cazurile, care arata ca dulcele era confundat, de fapt, cu grasimea sau alte tipuri de arome”, spune biologul Gary Beauchamp, directorul centrului Monell. Ce este cu adevarat surprinzator, afirma el, este ca mutatia respectiva, legata de capacitatea de perceptie a dulcelui, a aparut repetat si independent la mai multe specii.
Si alte delicatesePentru aceasta concluzie, echipa de la Monell a analizat receptorii de gust de la o duzina de specii de carnivore si a scanat codul genetic al acestora, folosind algoritmi specifici pentru a determina secventele responsabile pentru lipsa proteinelor necesare simtirii gustului de dulce. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences si au aratat ca, din 12 specii testate, 7 aveau mutatia care elimina dulcele din preferintele culinare si se hraneau exclusiv cu carne, unele inghitind mancarea chiar fara sa o mestece: delfinii cu nas borcanat, leii de mare, hienele patate, felinele etc.Analizand rezultatele studiilor, cercetatorii au conchis ca dieta unui animal determina, se pare, aparitia sau disparitia unei mutatii la nivel genetic.Aceasta nu ii opreste insa pe unii dintre proprietarii de pisici sa sustina in continuare ca dragutele lor feline mananca fara probleme dulciuri, inghetata, si alte delicatese!