De 1972 Vizualizari

Pisica poate avea diabet

Diabetul zaharat, una dintre afectiunele care se intalneste foarte des la oameni, se intalneste in egala masura si la animalele de companie precum cainii si pisicile.

Cand animalul incepe sa consume in exces apa si are o sete nepotolita acesta este unul dintre primele semene ca ar putea avea diabet.

Diabetul duce la cresterea nivelului de glucoza in sange. Nivelul de glucoza este mentinut la nivel normal de o serie de hormoni, cel mai important fiind insulina, aceasta fiind produsa de pancreas, un organ aflat in apropierea intestinelor. Insulina scade nivelul de glucoza dupa o masa, iar deficienta de insulina sau o rezistenta a celulelor la insulina poate duce la diabet.

Exista doua tipuri de diabet, diabetul de tip I si diabetul de tip II.

Diabetul de tip I este cea mai periculoasa forma a bolii si la oameni debuteaza in copilarie. Tratamentul consta in exercitii, o dieta controlata, dar si terapie pentru reglarea nivelului insulinei. Pisicile sunt, cel mai des, afectate de diabetul de tip I, insa pot avea uneori si diabet de tip II. Diabetul se manifesta la pisici prin sete excesiva si consum foarte mare de apa, dar si prin urinare deasa. Ca si oamenii, pisicile au nevoie de ajutor atunci cand apare diabetul. Nivelul crescut de glucoza din sange duce la deshidratare, dar si la probleme ale organismului care pot duce la coma si, eventual, la moarte. Trebuie retinut ca diabetul la pisci, ca si la oameni, este o boala care trebuie sa fie controlata, iar animalul are nevoie de ingrijiri speciale. In urma analizelor de sange, veterinarul poate decide ca este nevoie de administrarea medicamentelor pentru controlul insulinei sau de injectii pentru administrarea de insulina.

De retinut ca, in urma unui tratament corespunzator, boala poate regresa la pisici, lucru mai putin intalnit in cazul oamenilor – de multe ori, este nevoie doar de o schimbare de regim alimentar pentru ca pisica sa se simta mai bine.

V.M.

Un singur comentariu

  1. Olga Khan spune:

    Interesant, pisica se vindeca de diabet dar omul BA!!!
    Schimbarea sau alterarea nutritiei la pisica rezolva problema iar H’omul sappiens crapa de diabet ca medicamentele ajuta la asta foarte mult. Nu sint robot, cred ca stiti deja asta!!!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

powered by Binbox

X