Sari la conținut
Home » Pisica este parte din familie, pentru majoritatea românilor

Pisica este parte din familie, pentru majoritatea românilor

Pisica se cuibărește în brațele companionului său uman; sursă foto: Getty Images

Pisica este parte din familie, pentru majoritatea românilor reiese dintr-un sondaj realizat recent. Deși este o fire independentă, pisica, ca și alte animale de companie, creează o legătură specială cu părintele biped. La fel este și în cazul oamenilor, 43% dintre respondenții care au pisică afirmând că aceasta este parte din familie, în timp ce 24% o consideră un animal de companie. La polul opus, doar 13% au spus că nu au creat o legătură specială cu felina lor.

 

CC, prima pisicip clonată, sursă foto; Encyclopedia Brittanica
CC, prima pisicip clonată, sursă foto; Encyclopedia Brittanica

Studiul comandat de Whiskas, arată că cei mai mulți dintre respondenți (71%) sunt de părere că viața lor s-a îmbunătățit considerabil de când au pisică, în timp ce mai mult de jumătate (61%) spun că nu își mai pot imagina viața fără ea.

Pisica este parte din familie. 73% dintre români au găsit sau primit pisicile pe care le au în grijă

Din totalul românilor care au pisică, 40% au spus că au găsit-o, 33% au primit-o de la un cunoscut, în timp ce pentru 26% dintre aceștia felina a fost născută de o altă blănoasă din gospodăria lor și acum pisica este parte din familie. La polul opus, doar 11% dintre români au cumpărat pisica, dintre care 6% de la un crescător autorizat cu certificat pedigree și 5% de la o persoană fizică, fără certificat. În cele mai multe cazuri (77%), pisica nu a reprezentat niciun cost de achiziție.

pisică în chiuvetă; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisică în chiuvetă; sursă foto: lovetoknowpets.com

De asemenea, rezultatele studiului arată că, deși nu au o pisică, 91% dintre români au interacționat cu persoane care au feline, pisicile fiind astfel printre cele mai întâlnite și iubite animale de companie.

Dintre respondenții care nu au pisică în acest moment, bărbații s-au dovedit mai deschiși la ideea de a deveni părinți de pisici. 21% dintre bărbați intenționează să își ia pisică în viitorul apropiat, în timp ce doar 12% dintre femei își doresc același lucru.

Iubitorii de feline, firi mai atente, calme și creative

În trecut, pisicile aveau o semnificație specială și erau considerate ființe sacre, mistice, dar și vânători excelenți datorită caracteristicii lor înnăscute de a prinde rozătoare mici. În ciuda rolului important în multe culturi, astăzi există numeroase preconcepții privind persoanele care au o pisică alături.

Cu toate acestea, rezultatele cercetării arată că percepția generală a românilor asupra iubitorilor de pisici este una pozitivă, 64% dintre respondenți având o părere bună despre persoanele cu pisici – de cele mai multe ori, acestea sunt văzute ca persoane mai atente (56%), calme (43%) și creative (38%).

Similară este și percepția iubitorilor de feline despre ei înșiși – aceștia caracterizându-se ca fiind persoane mai atente (60%), dar și mai active (50%), organizate (49%) și independente (41%).

„De-a lungul timpului, mințile luminate au încercat să dea răspunsuri unor întrebări existențiale despre iubire, atașament, moarte, etică. Potrivit filozofului John Gray, putem să deslușim anumite sensuri și cu ajutorul filosofiei de viață a pisicilor.

Detașarea și imperturbabilitatea acestora amintesc de virtuțile unui călugăr, iar vigilența lor se aseamănă cu cea a unui samurai.

„Viața bună nu este cea pe care ai fi putut-o duce sau cea pe care ai putea-o avea în viitor, ci viața pe care o trăiești acum. Aici, pisicile pot fi profesorii noștri, pentru că ele nu duc dorul vieților pe care nu le-au trăit.” (John Gray – „Filosofia Felină”). Cu alte cuvinte, noi – cei care conviețuim cu pisicile – am putea să învățăm de la acestea cum să trăim în timpul prezent, adică în AICI și ACUM.” menționează Candice Prohanca-Dragotă, psiholog clinician și psihoterapeut.