De 1359 Vizualizari

Pestele de Gheata Patat – singura creatura de pe Pamant, care are sangele transparent

Stim atat de putine lucruri despre vietuitoarele marine. Spre exemplu, in Oceanul Antarctic se gaseste un peste, singura vietuitoare de altfel de pe Pamant, care are sangele transparent.

Pestele „Ocellated Ice” – sau in traducere „Gheata Patat” – traieste in adancurile apelor inghetate, iar singurele exemplare din captivitate sunt la parcul acvatic din Tokyo, Japonia. Pestele, pe langa faptul ca are un sange unic, nu are nici solzi. Potrivit Discovery News, preluat de cunoastelumea.ro, desi specia a fost descoperita in 2011, inca nu se stie cu exactitate cum de pestele poate supravietui fara hemoglobina in sange.

Unii specialisti sunt convinsi ca inima neobisnuit de mare a pestelui ar putea ajuta la trecerea oxigenului folosind plasma in loc de hemoglobina. O alta teorie este legata de lipsa solzilor: unii oameni de stiinta cred ca „Pestele de Gheata Patat” ar fi capabil sa absoarba oxigen prin intermediul pielii.

Mecanismul evolutiv care a facut ca aceasta creatura sa aiba sange cald prin vene, fara a avea hemoglobina, ramane, deocamdata, un mister.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X