Sari la conținut
Home » Perioada concediilor sau a sărbătorilor de iarnă poate fi o provocare pentru posesorii de animale de companie

Perioada concediilor sau a sărbătorilor de iarnă poate fi o provocare pentru posesorii de animale de companie

Perioada concediilor sau a sărbătorilor de iarnă poate fi o provocare pentru posesorii de animale de companie.

Astfel, în cazul în care posesorii de câini decid să lipsească mai multe zile de acasă de Revelion au posibilitatea să lase patrupedul în grija unor cunoscuți sau să  apeleze la o pensiune pentru câini.

Posesorii de câini, spre deosebire de cei de pisici, știu că animalul lor de companie trebuie scos afară la plimbare de două ori pe zi, hrana trebuie aleasă strict pe nevoile lui și aceștia au nevoie de atenție deosebită în seara de Revelion cand sunetul provocat de pocnitori și artificii le poate provoca o stare de stres ridicată.

Cele mai importante lucruri de care trebuie să te interesezi atunci când apelezi la o pensiune pentru câini trebuie să aibă legătură cu hrana, condițiile de cazare și de mișcare a câinelui.

Locul de dormit al câinilor și condițiile care se impun

Mai puțini știu că câinii obișnuiți în casă nu mai au blană de iarnă, ei nu o schimbă. Dacă aceștia sunt lăsați în altă locație ei ar trebui să aibă un loc unde să doarmă. Câinii care stau în casă trebuie să doarmă tot într-un loc încălzit. Nu pot sta afară.

Cei care sunt obișnuiți afară nu au această problemă, aceștia trebuie să primească apă curată și proaspătă, pentru că altfel fac enterocolită, ce poate apărea chiar din apa înghețată sau dacă mănâncă gheață.

Câinii crescuți în casă sunt mai sensibili la frig, câinii care stau în general afară au oarecum stomacul mai pregătit pentru așa ceva, dar cei care stau în casă mult mai ușor fac diaree sau vomită de la diferența de temperatură.

Atenție, pe lângă asigurarea permanentă de apă proaspătă, câinele trebuie să aibă la dispoziție mâncare așa cum le-a dat și stăpânul acasă. Dacă acasă a primit o mâncare, la o pensiune pentru câini sau la cunoscuți nu trebuie să primească altceva, chiar dacă ar fi hrană super premium. Mâncarea nu se schimă brusc, de aceea e bine să fie adusă de stăpâni, de acasă. Nu vă lăsați păcaliți de ideea unui meniu special de sărbători, animalului vostru nu ii va face bine.

Câinii au nevoie, de asemenea, de mișcare, însă nici asta nu se face oricum. Aceștia pot fi scoși afară în grup doar pe compatibilități. Unele rase sunt mai agresive și trebuie să se evite să fie lăsate împreună, pentru a se evita incidentele.

Dacă nu fac mișcare, câinii pot ajunge să aibă unele probleme precum eczeme, sau se învârt după coadă. Nu e chestie de distracție, e în general o problemă psihică generată de lipsa mișcării. Dacă nu este oprit, se poate ajunge inclusiv la amputarea cozii, pentru că începe să se automutileze.

Recomandări pentru protejarea câinelui de Revelion

O recomandare în mod specific pe care o face pentru noaptea de Revelion se referă la pericolul pe care îl reprezintă artificiile. De altfel, recomandarea este pentru toată această perioadă.

Câinii nu îl lăsați fără lesă și zgardă afară. Câinilor le e frică de zgomote, în momentul în care aud bubuituri o să încerce să fugă, să scape. Dacă poat sări gardul, îl vor sări. Dacă ești în parc și pocnește o petardă, va fugi să-și salveze viața, deci trebuie ținut bine în lesă.

În noaptea de Anul Nou dacă se aud în casă bubuiturile artificiilor, dacă artificiile sunt văzute în casă, stăpânii pot să lase lumina aprinsă ca să nu se vadă lumina aceea stroboscopică de la artificii. Și, de asemenea, televizorul pornit sau muzică dată la volum ceva mai mare, ca să nu audă, pe cât posibil, bubuiturile.