De 1185 Vizualizari

Oprescu, despre amendarea celor care nu îşi declară câinii: Chestia cu „ascundem câinii” nu va merge

„E un pas mic în consiliu, ca un pas de la Bucureşti la Lună, însă eu sper ca încet-încet să mergem să facem ceva în pace socială şi conlucrare socială, şi mă refer aici la ONG-uri şi toţi ceilalţi, în problema câinilor vagabonzi”, a spus Oprescu, după votarea celor patru proiecte legate de câini, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit primarului general, după cinci ani „de discuţii” în care nu s-a făcut nimic, a venit timpul să se şi întâmple lucruri, mai ales în privinţa câinilor fără stăpân.

„Totuşi, ajunge. Consider că, după cinci ani de discuţii în care nimic nu era bun, nimic nu trebuia făcut, am depăşit, în sfârşit, etapa discuţiilor şi cred că putem face ceva în partea executivă. Şi eu sper ca, având lângă noi şi Facultatea de Medicină Veterinară, să putem să dăm dimensiuni civice problemei”, a spus edilul, citat de MEDIAFAX.

Întrebat cum vor reacţiona bucureştenii în ceea ce priveşte declararea animalelor pe care le deţin, Oprescu a explicat că oamenii vor înţelege şi acest demers.

„Chestia cu ascundem câinii nu va merge, pentru că nu vor avea cum să-i ascundă. Câinii trebuie să iasă la aer, trebuie să se joace cu copiii, tot îi vede cineva şi se va găsi să-i reclame că au căţei în casă”, a spus Oprescu.

Şi în privinţa externalizării serviciilor de prindere a animalelor fără stăpân, faţă de care ONG-urile au avut obiecţii, Oprescu este de părere că va exista înţelegere din partea organizaţiilor societăţii civile.

„Am încredere în aceste proiecte, care, de altfel, au fost amendate pe chestiuni raţionale. Nu dorim capital politic din problema câinilor, nu-şi doreşte nimeni. Capitalul e unul singur, acela de a asigura calitatea vieţii şi liniştea cetăţenilor acestui oraş. Câinii, am mai spus-o, nu au fost aduşi nici de Băsescu, nici de Oprescu. Ei vin de pe vremea fanarioţilor”, a subliniat Sorin Oprescu.

Bucureştenii nu vor fi sancţionaţi dacă hrănesc câinii fără stăpân, însă riscă 3.000 de lei amendă dacă nu declară patrupedele de acasă în vârstă de peste patru luni, au decis, în şedinţa de vineri, consilierii generali ai Capitalei.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-au aflat patru proiecte de hotărâre ce au avut în vedere atât câinii vagabonzi de pe raza Capitalei, cât şi pe cei care au stăpâni.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate de consilierii generali, însă nu fără a fi propuse şi supuse la vot diferite amendamente.

Astfel, la proiectul prin care se dorea amendarea cu până la 5.000 de lei a persoanelor care hrănesc câinii pe domeniul public, acestei propuneri i-a lipsit un vot pentru a fi aprobată ( 22 de voturi „pentru” şi 22 de abţineri din cei 44 de consilieri prezenţi în sală). În aceste condiţii, bucureştenii care hrănesc câinii vagabonzi nu vor fi amendaţi.

La proiectul de hotărâre privind controlul reproducţiei câinilor în Capitală, au fost votate mai multe amendamente ce stabilesc că persoanele fizice care deţin câini sunt obligate să-i declare şi să-i sterilizeze.

Astfel, în cazul în care, în şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, un animal mai mare de patru luni nu este declarat, proprietarul acestuia va fi amendat cu 3.000 de lei.

Consilierii generali au mai aprobat ca fiecare cetăţean poate să plătească o taxă de 150 de lei pe an dacă vrea ca animalul pe care îl deţine să nu fie sterilizat.

„S-a instaurat o sancţiune de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declară câinii mai mari de patru luni, în termen de şase luni de la data prezentei hotărâri. Există şi o taxă de 150 de lei care se aplică anual dacă proprietarul nu este de acord cu sterilizarea animalului”, a explicat, după votarea proiectului, unul dintre consilierii generali, care a precizat că taxa de 150 de lei va fi percepută direct de către Direcţia Impozite, în fiecare an, până când proprietarul prezintă la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) certificatul de sterilizare ce anulează, practic, obligativitatea de plăti această sumă.

În cazul ONG-urilor, se vor plăti 3.000 de lei atât pentru nedeclararea tuturor activităţilor legate de câini, cât şi dacă nu se doreşte sterilizarea acestora.

„Avem multe rapoarte privind numărul de câini declaraţi de ONG-uri ca fiind sterilizaţi, iar la controalele desfăşurate am găsit animale nesterilizate în adăposturi. De aceea, ONG-urile trebuie să declare toate activităţile legate de aceste animale, în caz contrar ONG-urile fiind amendate cu 3.000 de lei”, a declarat coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu.

Potrivit lui Băncescu, şi adopţiile câinilor au fost reglementate prin hotărârile aprobate vineri, astfel că, anual, o persoană fizică poate adopta fără taxă un singur animal, iar ONG-urile pot adopta, fără taxă, 100 de patrupede.

În cazul persoanelor fizice, cei care vor dori să adopte mai mult de un animal pe an vor plăti o taxă de 150 de lei pentru fiecare exemplar în plus. Aceeaşi sumă va fi plătită de ONG-uri la fiecare adoptare după depăşirea celor 100 de exemplare fără taxă.

Amenzile privind nedeclararea animalelor vor fi aplicate de poliţiştii locali, iar persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor urmează să primească un card cu serie unică, pe care vor fi trecute datele câinilor cu stăpân din Capitală.

Celelalte trei proiecte de hotărâre aprobate permit ASPA atât externalizarea serviciilor de capturare şi reteritorializare a câinilor fără deţinător din Capitală, cât şi sterilizarea acestor animale în punctele de lucru ale instituţiei.

„Va fi organizată o licitaţie pentru toate aceste servicii, pentru că se urmăreşte ca, până la sfârşitul anului, să fie sterilizaţi în Capitală 20.000 de câini, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 110-120 de exemplare, faţă de 30 pe zi câte sunt în prezent”, a mai declarat Răzvan Băncescu.

Sursa: MEDIAFAX.ro

10 Comentarii

 1. solutia la cainii vagabonzi e sa-mi sterilizez eu cainele de coMpanie si taxa pe cainele meu? si cum rezolva asta probema cainilor vagabonzi enorm de multi de pe strazi??????nu vad legatura, pur si simplu mai va o noua taxa pusa pe seama fraierilor. RUSINE!

 2. ii declaram dar ar trebui costul sterilizarilor scazut pentru pensionari este foarte mare nu stiu citi isi vor permite sa rupa cei 200 lei pt sterilizare . ginditi-va si la o varianta in sensul asta .

 3. Parerea mea este ca pe oprescu si pe ai lui ar trebui sa ii sterilizeze taxe peste taxe

 4. @ Gabi: Exista doua centre in Bucuresti unde medicii Vier Pfoten sterilizeaza cainii gratuit.

 5. ce se va face cu bani pe taxa respectiva?daca tot o sa platesc cei 150 de lei pe an sper sa se faca ceva pt catei fara stapan si nu se se folosesca in alte scopuri, asa as da bani din toata inima.

 6. am o catelusa chihuahua de 14 ani si mi cereti s o declar, s o sterilizez sau sa platesc taxa ???? sa va fie rusine, alte probleme nu avea capitala sau de unde sa scoateti voi bani?? rusine sa va fie, Europa si asa arata cu degetul spre imaginea cainelui spanzurat de copac, ati venit la tzanc cu alta prostie!

 7. catalin ionut spune:

  o sa fiu de acord sa platesc taxa pentru cainele pe care-l detin (bichon maltez), atunci cand o sa ies cu el si o sa-l pot plimba fara sa stau cu ochii in 4 dupa maidanezii pe care primarul nostru Dl Oprescu ne promite de doua mandate incoace ca o sa ne scape de toti caini maidanezi si politia locala sa vina sa ma legitimeze atunci cand intai o sa aplice legea care ii obliga pe detinatorii de caini agresivi (pitbul,dobermani,etc) sa-i tina in lesa si cu botnita. Domn Primar daca tot vreti animale castrate de ce nu incepeti cu primul exemplu…adica Tu si Consilieri tai cu idei geniale de a fura mai multi bani.

 8. Bine ca se intampla doar la miticii trepanati…Va baga taxe va oa malaiul si totul ramne la fel.Urmeaza taxa pe sobolani..

 9. Da chestia cu ascunsul psd-istilor in puscarie ( pentru risipirea fondurilor publice) va merge?

 10. babacloantza spune:

  Stie cineva cat costa implantul unui microcip?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X