977 Vizualizari

Ochii spun totul despre un animal!

Holbatul in ochii unui animal salbatic ar putea fi o invitatie deschisa de a fi transformat in masa de pranz. Totusi, un nou studiu arata ca forma pupilei decide daca esti sau nu in siguranta.

O echipa de cercetatori de la universitatile din California – Berkeley si Durham din Marea Britanie – a descoperit ca cel mai puternic indicator al sortii unui animal este forma pupilei. Martin Banks, profesor de optometrie, a colaborat cu Universitatea Durham din Marea Britanie pentru a investiga cum influenteaza pupilele obiceiurile alimentare si nu numai, potrivit theguardian.com.

De exemplu, speciile cu pupile circulare sunt cele care vaneaza prada, iar cele cu pupile eliptice au tendinta de a o lua prin surprindere. Cele cu pupile alungite orizontal sunt mai degraba erbivore.

Se pare ca speciile cu pupile orizontale au un camp vizual mai larg, acestea fiind mai bine aliniate raportat la pamant. Acest lucru indica o percepere a luminii ceva mai eficienta, reducand-o pe cea orbitoare, care vine de deasupra, dar amplificand-o pe cea de la nivelul ochilor.

Animalele pradatoare cu pupile verticale beneficiaza de maximizarea eficientei in ceea ce priveste perceperea distantei. Pisicile domestice au pupile verticale, dar leii si tigrii nu. Echipa de cercetatori spune ca, probabil, avantajul e mai mare pentru pisicile mici, care se afla mai aproape de pamant.

In cadrul studiului au fost analizati ochii a 214 specii de animale, toate vertebratele terestre. Au fost incluse in analiza pisici, caini, serpi australieni, hienele si manguste, animalele domestice de pasunat, precum si tapirii si rinoceri.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

powered by Binbox

X