Sari la conținut
Home » Obligația legală a posesorilor de câini. Legea prevede amenzi dacă nu fac acest lucru

Obligația legală a posesorilor de câini. Legea prevede amenzi dacă nu fac acest lucru

Câinii cu cea mai puternică mușcătură

Obligația legală a posesorilor de câini este de multe ori ignorată sau necunoscută de aceștia. Este vorba de o obligație legală a proprietarilor de câini ce aparțin unor rase considerate periculoase care trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

 Ce reguli trebuie să respecte propritarii acestor rase de câini

Proprietarii de câini trebuie să respecte câteva reguli, dacă vor să nu îi expună pe ceilalți la pericol. Astfel, ei sunt nevoiți să înregistreze animalele de companie la Poliție(n.r Poliția Animalelor) și să încheie o asigurare de răspundere civilă. Dacă nu respectă aceste norme, propietarii de câini riscă amenzi cuprinse între 500 și 1500 de lei.

Asigurare obligatorie pentru proprietarii de câini. Rasele considerate periculoase

Proprietarii de câini din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora sunt obligați să încheie o asigurare obligatorie.

Potrivit legii, câinii considerați periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii:

  • categoria I – câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul: Pit Bull, Boerbull, Bandog, metișii acestora.
  • categoria a II a – câinii din rasele: Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff Ciobanesc Caucazian, Cane Corso, metișii acestora.

Asigurarea obligatorie pentru proprietarii de câini din categoriile menționate mai sus este necesară, pentru a acoperi eventualele daune provocate de aceștia.

Conform studiifinanciare.ro,  câinii agresivi sunt cei care care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Se pot asigura și alte categorii de câini. Polița pentru daunele cauzate terților

Legea  prevede că se poate face asigurare şi pentru alte categorii decâini, decât cele de mai sus, precum şi alte animale de casă şi animale domestice (cabaline, bovine, ovine etc.).

Obiectul poliței îl constituie acoperirea daunelor cauzate terţilor, de fapta animalului aflat în proprietatea sau deţinerea asiguratului şi pentru care acesta răspunde civil, conform legii, și în legătură cu care asiguratul a primit o plângere sau cerere scrisă de despăgubire din partea păgubitului.

Riscurile asigurate prin această poliță sunt: deces sau vătămare corporală a persoanelor; rănirea sau uciderea altor animale; daune materiale cauzate bunurilor terţilor.