Sari la conținut
Home » Obiceiul câinilor pus pe seama instinctelor și nevoilor fundamentale

Obiceiul câinilor pus pe seama instinctelor și nevoilor fundamentale

Ce visează patrupezii noștri?

Obiceiul câinilor pus pe seama instinctelor și nevoilor fundamentale. Anumite comportamente ale animalelor de companie sunt ciudate, greu de descifrat. Și nu puțini stăpâni se întreabă de ce câinii ”sapă” în pat, printre lenjeria curată.

Se pare că unul dintre motivelepentru care fac asta este curiozitatea lor naturală și dorința de a explora. Câinii sunt creaturi curioase și adoră să își folosească simțurile pentru a descoperi lucruri noi în jurul lor. Acest obicei poate fi o modalitate excelentă de obține informații despre mediul înconjurător, potrivit Scarymommy.

 

Obicei pus pe seama instinctelor și nevoilor fundamentale

În sălbăticie, câinii și strămoșii lor, lupii, sapă în pământ pentru a-și face culcuș sau pentru a găsi hrană. Chiar dacă câinii domestici nu mai trăiesc în sălbăticie, comportamentul rămâne în mare parte influențat de instinctele ancestrale.

De aceea, săparea în pat poate fi o modalitate de a-și satisface instinctele sau nevoile fundamentale. Sau de a simți mai confortabil înainte de a se instala  în pat pentru somn.

”Câinii se angajează adesea în acest tip de comportament de „rearanjare a lenjeriei de pat” pentru a-și crea un loc confortabil de odihnă”, a declarat Susan Nilson, expertă în dresaj și comportamentul câinilor și pisicilor „Nu toți câinii o fac, dar unii o fac instinctiv, ca o modalitate de a crea un mediu bun de dormit, asemănător bârlogului”, explică ea.

Deși este cea mai probabilă explicație pentru comportamentul câinelui, ar putea exista și alte motive, susțin experții. Iată ce s-ar putea afla în spatele acestui obicei.

 

Le place să stea cât mai confortabil

Pentru câinii mai mici sau cu blană mai scurtă, săpatul în cearșafuri sau chiar sub pătură poate fi modalitatea de a le trage peste ei pentru a se încălzi.

Pentru femelele gestante, este un mod de a se „cuibări”. La fel cum femeile au instinctul de a crea locul perfect pentru viitorii bebeluși, femelele canine vor să creeze un loc cald, moale și sigur pentru pui.

 

Obiceiul câinilor. Își marchează teritoriul

Nu vă gândiți că patrupedul încearcă să vă dea afară din pat. Nici măcar nu încearcă să se declare „alfa”.

Când câinele sapă în pat, încearcă doar să se asigure că poate simți mai bine mirosul. Câinii sunt daltoniști. Pentru a compensa problemele de vedere, folosesc mirosul, care este foarte puternic. Câinele știe unde îi este locul pentru că poate mirosi unde a mai stat. Au glande sudoripare, numite glande ecrine, pe pernuțele labelor, care lasă un miros în urmă atunci când se îndreaptă spre pat.

Este entuziasmat sau nervos

Anxietatea poate fi de vină dacă câinele sapă în pat sau zgârie podeaua.

Așa cum oamenii își rod unghiile sau își trosnesc degetele când sunt anxioși sau stresați, câinii sapă și zgârie. Ar fi bine să discutați cu medicul veterinar, care vă va ajuta să găsiți cea mai bună modalitate de a-l face să renunțe la acest obicei.

De asemenea, câinii  sapă în pat sau zgârie atunci când sunt entuziasmați de ceva. Săpatul sau zgâriatul este modul lor de a-și manifesta emoția!

Simte nevoia de stimulare

Câinii care nu beneficiază de activitate fizică și mentală pot săpa în pat din cauza excesului de energie și a lipsei de stimulare. Săparea poate fi o modalitate de a elibera energia acumulată și de a se distra în lipsa altor activități.