Sari la conținut
Home » Oamenii de ştiinţă s-au edificat: De ce le place pisicilor să fie alintate

Oamenii de ştiinţă s-au edificat: De ce le place pisicilor să fie alintate

Oamenii de ştiinţă s-au edificat: De ce le place pisicilor să fie alintate! Atingerea afectuasă a pielii este foarte apreciată de majoritatea speciilor. Când vine vorba, însă, de a-şi arăta plăcerea de a fi mângâiate, pisicile sunt campioane. Câteva atingeri sub bărbie le face fericite.

Diverse studii au arătat că interacţiunea cu o pisică sau cu o vieţuitoare de care eşti ataşată, reduce stresul, durerea şi ameliorează stările de depresie sau de anxietate.Legat de acest subiect, cercetătorii au încercat să afle dacă și pisicile împart acest sentiment de bine. Concluzia specialiștilor a fost fermă. „Da“. Majoritatea speciilor de pisici au nevoie de atingerea oamenilor în care au încredere. Dar nu oricum şi oricând.

Felinele domestice consideră mângâierea ca făcând parte din toaleta lor zilnică. Toarce de fericire atunci când o mângâi, în special în zona capului, căci crede că o ajuţi să-şi facă toaleta. Cu atât mai mult cu cât ele ajung cu greu sau chiar deloc să se cureţe în anumite zone, cum ar fi creştetul capului sau sub bărbie.

Deci, când le oferim o mângâiere uşoară pe corp, le amintim de momentele plăcute în care ele îşi „spală“ zona feţei cu lăbuţa. Iar acest lucru le relaxează foarte mult. Mai mult, atingerile călduroase îi amintesc pisicii de cele ale mamei, de pe vremea când era doar un pui.

Cum glandele olfactive se află în zona capului – pe frunte, pe obraji şi pe bărbie – mângâierea unei pisici pe cap înseamnă că tocmai ai devenit „teritoriul“ ei. Lucru ce o face fericită.

De altfel, atunci când pisicile se lingușesc de stăpâni sau de diverse lucruri din casă sau de alte animale, pisica îşi răspândeşte mirosul. Această modalitate de marcare a teritoriului are şi un efect calmant asupra lor. Pe de altă parte, când ea singură îşi freacă obrajii sau bărbia de tine, este şi o declaraţie de iubire, potrivit clickpentrufemei.ro.