Noul virus nu are miros. Și pentru că nasul câinilor este de 50 de ori mai sensibil decât cel al oamenilor,  câinii de urmă sunt învățați să detecteze persoanele infectate cu noul coronavirus.

De ani buni, câinii sunt antrenați să identifice substanțele explozibile şi droguri, dar s-au dovedit aliaţi utili şi în combaterea bolilor. Așa că acum trebuie doar să recunoască un nou miros al infecției ce generează, spun experții, un anume tip de transpirație pe care patrupedele o pot detecta abia după multe ore de dresaj, notează stirileprotv.ro.

Germania, Finlada, Franța și Marea Britanie au deja câini care pot să-i descopere imediat pe bolnavii de COVID-19, chiar și pe cei asimptomatici.

De exemplu, reprezentanţii armatei germane colaborează cu Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra şi speră să antreneze 10 câini – din rasele Ciobănesc alsacian, Cocker spaniel şi Retriever – pentru „a mirosi” virusul care a declanşat pandemia de COVID-19.

Animalele selectate aparţin centrului de antrenament pentru câini din Bundeswehr, situat în districtul rural Vulkaneifel, Germania.

„Cu o rată de succes care este în prezent de aproximativ 80%, cercetătorii se află pe calea cea bună pentru a continua un proiect de succes”, au transmis reprezentanţii şcolii de dresaj, adăugând că primele rezultate fiabile ale acestui studiu vor deveni disponibile în săptămânile următoare.

Ofițerii chilieni antrenează patru animalele și speră ca până la mijlocul lunii septembrie să dea cele mai bune rezultate.