Sari la conținut
Home » Norrbottenspets

Norrbottenspets

  • de


Greutate: 10 – 20 kg
Inaltime: 42 – 45 cm
Origine: Suedia,

Istoric rasa Este o rasa autohtona suedeza a carei origine nu prea este cunoscuta.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie, cu o structura compacta dar supla, patratic, tipul clar al unui spitz. Capul este proportional cu corpul, format conic, botul egal ca lungime cu craniul, nas negru. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare, ascutite si ridicate. Coada este stufoasa si tinuta pe spate. Blana este dubla cu un prim strat inferior pufos, des, moale si un strat exterior format dintr-un par scurt, des, impermeabil. Orice culoare poate fi intalnita pe fondul alb, dar mai des intalnite sunt petele galbene sau maro-roscat.

Personalitate Este un caine vigilent, tacut, alert, foarte activ, inteligent, indraznet, independent, ii place sa hoinareasca, sa latre. Este afectuos si foarte devotat stapanului, suspicios, chiar primejdios cu strainii. Accepta copiii atat timp cat nu il necajesc prea mult. Se intelege bine cu alti caini si accepta animalele care sunt in gospodarie, dar nu si pe cele straine.

Ingrijire Un periaj ocazional, eventual mai des in perioadele de naparlire este suficient.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii si se simte cel mai bine in aer liber, intr-un climat mai rece. Are nevoie de miscare zilnic – sa alerge pe langa o bicileta sau liber intr-o curte bine ingradita. Trebuie avut grija ca la acest caine instinctul de vanator este foarte puternic si poate fugi usor de langa stapan daca simte mirosul vanatului. Are nevoie de dresaj, socializare.

Dresaj La fel ca ceilalati caini nordici si acesta este destul de greu de dresat pentru ca este independent si are o gandire proprie. Dresajul trebuie facut de o persoana priceputa, cu multa rabdare, hotarata, cu putere de convingere pentru a se putea ajunge la un nivel minim de dresaj.

Utilitate Este folosit ca paznic al locuintei, mai rar la tras sania si chiar ca animal de companie.