Sari la conținut
Home » Motivele pentru care câinele tău nu trebuie să mănânce usturoi

Motivele pentru care câinele tău nu trebuie să mănânce usturoi

Caine care asteaptă să mânănce mâncarea lui pentru că usturoiul este toxic și nu are voie altecva. Sursa foto: dreamstime.com

Pentru milenii, usturoiul a fost apreciat nu numai pentru farmecul său culinar, ci și pentru diversele sale atribute medicinale. Are numeroase calități, cum ar fi expectorant, antispasmodic, hipotensiv, antiseptic, antimicrobian și antihelmintic.

Cu toate acestea, se extinde această reputație istorică și la companionii noștri cu blană? Este usturoiul un adaos sigur la dieta unui câine? Vom explora dacă câinii pot mânca usturoi și mai precis, dacă acest ingredient reprezintă o amenințare toxică pentru prietenii noștri canini.

Este usturoiul un adaos sigur la dieta unui câine?

Motivele pentru care câinele tău nu trebuie să mănânce usturoi sunt diverse. Usturoiul nu este o hrană potrivită pentru câini, deoarece compușii săi pot fi foarte toxici pentru organismul lor.

În jur de 15 până la 30 de grame de usturoi pe kilogram de greutate corporală a unui câine este intervalul aproximativ care poate duce la modificări dăunătoare în sângele lor.

Pentru a oferi un context, un cățel de usturoi mediu de la un magazin alimentar cântărește, de obicei, între 3 și 7 grame. Acest lucru implică faptul că o cantitate considerabilă ar trebui să fie consumată de câinele dumneavoastră pentru a induce o boală semnificativă.

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că unii câini prezintă o sensibilitate crescută la toxicitatea usturoiului. Rase, precum Jindo, Akita Inu și Shiba Inu, par să fie mai vulnerabile la efectele intoxicației cu usturoi. Această sensibilitate ar putea fi atribuită unor niveluri mai ridicate de potasiu și glutation redus la aceste rase asiatice particulare.

Hrănirea câinelui cu pâine cu usturoi nu este recomandată. Deși pâinea cu usturoi ar putea capta interesul câinelui dumneavoastră, aceasta conține nu numai usturoi, ci și cantități semnificative de unt, ulei, brânză și ierburi aromatice, toate acestea putând duce potențial la probleme stomacale pentru câinele dumneavoastră.

Poate afecta inima și vasele de sânge ale cățelului pentru că usturoiul este toxic

În plus, această hrană oferă calorii și grăsimi suplimentare de care animalul tău de companie nu are nevoie și nu oferă niciun beneficiu nutrițional semnificativ. Cel mai bine este să optați pentru dulciuri și alimente sigure pentru câini, care sunt special concepute pentru a satisface nevoile alimentare ale animalului tău de companie.

În plus, motivele pentru care câinele tău nu trebuie să mănânce usturoi sunt că poate afecta inima și vasele de sânge ale câinelui, făcând ca ritmul cardiac să se modifice și tensiunea arterială să scadă.

În situații nefericite, daunele provocate de consumul de usturoi pot provoca chiar și insuficiența rinichilor câinelui.
Intoxicația cu usturoi la câini

Otrăvirea cu usturoi nu prezintă de obicei simptome imediate sau nu apare imediat după ce un câine îl mănâncă. De obicei, primele semne de otrăvire durează între una și cinci zile pentru a se manifesta. Această întârziere poate face uneori dificilă conectarea simptomelor la consumul de usturoi.

Atunci când un câine este otrăvit prin consumul de usturoi, acesta prezintă un set de semne comune, cum ar fi:

  • Gingii palide și țesuturile interioare ale gurii
  • Bătăi mai rapide ale inimii (tahicardie) și respirație rapidă (tahipnee)
  • Letargie și lipsă de energie
  • Slăbiciune și probleme cu exercițiile fizice
  • Urină mai închisă la culoare, roșiatică sau maronie (din cauza hemoglobinei din urină)

Pot exista simptome legate de stomac, cum ar fi vărsături, diaree și dureri de burtă. În cazurile severe, gingiile și interiorul gurii câinelui ar putea deveni gălbui (icter), iar rinichii câinelui ar putea ceda. Fără un tratament în timp util, situația s-ar putea agrava, iar câinele ar putea să nu supraviețuiască, conform animalwised.com.