Marele rechin-ciocan inoata adesea pe o parte, pentru ca astfel isi economiseste puterile, decat daca s-ar deplasa in pozitie normala dreapta, potrivit unor surse academice australiene, citate de EFE.

„La inceput am crezut ca rechinul este bolnav, pentru ca inota alternativ cand pe-o parte cand pe alta. Insa cand am inceput sa-l privim mai cu atentie, am descoperit ca era vorba de un comportament obisnuit”, a spus Adam Barnett, coautor al studiului realizat de Universitatea James Cook din Australia.

Citește și:

Cercetatorii in frunte cu Nicholas Payne, de la Universitatea Roehampton din Marea Britanie, au instalat accelerometre si camere video pe doi mari rechini-ciocan (Sphyrna mokarran) din Australia si Belice. Datele colectate au dezvaluit ca rechinii au inotat 90% din timp pe o parte, deplasandu-se intr-un unghi ce variaza intre 50 si 70 de grade. Realizarea de simulari hidrodinamice cu modele fizice ale acestor fapturi uriase au relevat ca rechinii au o frictiune mai mica cu apa daca inoata la o inclinatie 50 pana la 70 grade, folosind aleta frontala pentru a inainta, cu un efort mai mic.

Citește și:

Potrivit lui Barnett, aceasta metoda de inot lateral reduce efortul deplasarii cu 10% la aceasta specie de rechini care ajung sa masoare pana la 6 metri lungime. „Bratul lateral” este o solutie rezonabila pentru marele rechin-ciocan chiar si in acvarii special amenajate, a subliniat Payne.

Autorul studiului a reamintit ca marele rechin-ciocan, aflat pe Lista Rosie a IUCN a speciilor aflate in pericol de extinctie, dispare cu o viteza ingrijoratoare din oceane astfel incat observarea lui in mediul natural devine tot mai dificila.

Setari cookie