Mare atenţie la alimentele pe care le consumi! Unele sunt otrăvitoare pentru câini şi pisici

Mare atenţie la alimentele pe care le consumi! Unele sunt otrăvitoare pentru câini şi pisici!Unele lucruri și substanțe, prezente în locuința deținătorilor de animale, pot deveni adevărate otrăvuri pentru animalele lor de companie. Ele se află în bucătărie, în dulapul cu medicamente, în dulapul cu produse de curățenie și chiar în grădină.

În bucatarie: Ciocolata, ceapa, stafidele și strugurii, xylitol-ul, etc.

  • Ciocolata contine teobromina, o substanta ce se gaseste in boabele de cacao, care este otravitoare pentru caini si alte animale. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat concentratia de teobromina este mai mare si devine mai daunatoare.
  • Ceapa, usturoiul sau arpagicul,  contin o substanta ce distruge celulele rosii la caini, deci poate produce o anemie severa. Cainii otraviti cu ceapa, prezinta des si o urina decolorata.
  • Stafidele si strugurii sunt toxice pentru caini si, in plus, se presupune ca variantele lor uscate, precum stafidele, ar avea o toxicitate si mai mare, desi nu este inca stiuta cauza, pentru care cainii sunt afectati de aceste fructe. Strugurii si stafidele cauzeaza insuficienta renala care se manifesta printr-o scadere a frecventei urinarii, apatie sau senzatie accentuata de sete.
  • Xylitol-ul. Acesta este un indulcitor ce se gaseste in foarte multe produse de dieta, ca inlocuitor pentru zahar. Acest îndulcitor cauzeaza o scadere brusca si a nivelului glucozei din sangele cainelui, sau in cazuri mai grave, chiar o deficienta a ficatului.

Mare atenție! Alte lucruri comune din bucatarie, care sunt periculoase pentru cainele tau: alcoolul, branza cu mucegai, coca necoapta, cantitatile mari de zahar, nucile de Macadamia.

În dulapiorul cu medicamete: Ibuprofenul, contraceptivele orale, paracetamolul,

  • Ibuprofenul alte Antiinflamatoare Nesteroidiene, medicamente folosite des pentru tratarea inflamatiilor si durerilor, atat la oameni, cat si la caini, insa cele de uz uman, cum ar fi Ibuprofenul sau Diclofenacul, pot cauza intoxicatii animalelor.
  • Contraceptivele orale. Aceste pastilute minuscule sunt foarte des ingerate de caini. Din fericire, toxicitatea lor nu este atat de mare si cauzeaza in cel mai rau caz, probleme minore la stomac. De asemenea, la femele este posibil sa perturbe temporar perioada de calduri.
  • Paracetamolul. Acest medicament extrem de comun are efecte destul de periculoase: voma, inchiderea la culoare a gingiilor, cresterea ritmului cardiac, umflarea fetei si a labelor, sau insuficienta renala.

Alte medicamente de uz uman, cu efecte grave: antidepresivele (cauzeaza convulsii), medicamentele pentru tensiunea arteriala, produse si suplimente pe baza de plante.În dulapul cu produse de curatenie: 

  • Detergentii (de rufe sau alte produse de curatenie). Multe dintre aceste produse, contin substante chimice, care ingerate, produc salivare abundenta si probleme la stomac.

În gradina: Fungi sau ciuperci, bulbi de flori

  • Ciupercile sunt gasite sub numeroase forme, culori, dimensiuni si toxicitate, unele fiind extrem de periculoase.

Simptomele otravirii cu ciuperci variaza foarte mult in functie de tipul ingerat si includ: voma, scaune cu sange, probleme neurologice ca halucinatiile sau crize, deficiente renale sau ale ficatului.

  • Bulbi de flori. Cazurile de otravire din cauza bulbilor de flori, sunt frecvente toamna, cand acestia se planteaza, sau primvara, cand apar florile. Iata cateva bulboase ce nu trebuie ingerate de catre catei: narcisele, lalelele, broaștele râioase.
  • Broastele raioase. Broastele secreta venin din glandele ce se gasesc pe pielea lor, ce este otravitor pentru animalele care le musca sau le ling. Acest venin produce o iritatie dureroasa a gurii, iar in cazuri mai grave, schimbari de comportament, cresterea ritmului cardiac si accelerarea respiratiei.

In magazie: antigelul, produsele de deratizare

  • Antigelul este extrem de periculos pentru caini, otravirea cu el fiind letala, in cele mai multe cazuri. Această substanta este foarte atragatoare pentru animale, fiind dulce la gust, de aceea trebuie tinuta la distanta de animale si chiar de copii.

Produsele de deratizare:Aceste substante sunt create pentru a atrage si a omori rozatoarele daunatoare. Din nefericire, ele sunt foarte atragatoare si pentru caini, de aceea reprezinta cea mai comuna otrava, care face victime multiple, in fiecare an.Cele mai multe substante cauzeaza hemoragie interna, care in exterior se traduce prin: slabiciune, letargie, vanatai.Alte substante ce cauzează  voma, excitabilitate, schimbari in temperatura corpului, sau blocaje gastrice, potrivit mobilepet.ro.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • DOCTORUL ZILEI

Nicturia