Sari la conținut
Home » Malinois Ciobanesc belgian

Malinois Ciobanesc belgian

  • de


Greutate: 25 – 35 kg
Inaltime: 58 – 66 cm
Origine: Belgia,

Istoric rasa Face parte din grupul celor patru ciobanesti belgieni considerati o singura rasa cu patru varietati in toate tarile, mai putin S.U.A unde fiecare varietate este considerata o rasa aparte. Stramosul sau este cainele ciobanesc persan, din care, prin mai multe incrucisari au rezultat exemplarele actuale. In perioada medievala au existat mai multe tipuri de ciobanesti belgieni. In anul 1891 un comitet de experti a hotarat ca ciobanestii belgieni sunt de aceiasi marime a corpului si aceiasi forma, diferenta fiind data de lungimea, textura si culoarea blanii. Acestora patru li s-a dat denumirea dupa localitatea sau regiunea unde s-a format fiecare.

Descriere Fizica Este un caine cu corp proportionat, de marime mijlocie, armonios, cu muschi puternici si aspect elegant. Capul este potrivit de lung, cu un bot egal la marime cu craniul si mai ingust la varf. Ochii sunt migdalati de nuanta brun inchis. Urechile sunt triunghiulare, prinse sus, rigide si drepte, de marime medie.  Coada de lungime medie este purtata in jos, cu varful putin curbat si are par lung si bogat. Blana este alcatuita din par scurt, putin mai lung pe gat unde formeaza guler si mai scurt pe cap. Are culoarea galben-roscat cu zona neagra la nivelul botului.

Personalitate Este un caine rustic, obisnuit sa traiasca in aer liber, foarte rezistent la intemperii. Este activ, energic, inteligent, dornic sa munceasca, vioi si ascultator. Este foarte devotat stapanului. Rapid in actiuni are caracter cam impulsiv, raspunzand fulgerator la orice provocare. Rezervat cu strainii si fara probleme cu copiii daca este tratat corespunzator de acestia. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie daca a fost socializat cu acestia inca de mic.

Ingrijire Nu necesita prea multa ingrijire a blanii. Un periaj ocazional mai ales in perioadele de naparlire, este suficient. 

Conditii de viata Este obisnuit cu multa miscare in aer liber. Ii plac plimbarile lungi si orice activitate in care isi consuma energia. Are nevoie de un stapan activ si cu experienta in cresterea cainilor. Necesita socializare, dresaj si exercitii.

Dresaj Nu este greu de dresat deoarece este un caine ascultator care invata relativ repede. Este o rasa independenta cu caracter puternic si de aceia trebuiesc dresati de mici, invatati cu lucruri noi, persoane si animale noi. Nu trebuiesc loviti si sa se foloseasca un ton bland, dar ferm. Majoritatea acestor caini se bucura de jocurile cu mingea, de inot, alergatul pe langa bicicleta si plimbari lungi. Au succes la concursurile de agilitate si flyball.

Utilitate Folositi in trecut pentru paza turmelor, astazi sunt folositi pentru paza si protectie si ca animale de companie.