De 7178 Vizualizari

Maidanezii – Uite prin ce trec şi alte ţări şi cum au încercat acestea să rezolve problema lor

 

În întreaga lume sunt aproximativ 600 de milioane de câini maidanezi.

 

 

SLOVACIA – „Să-i mănânce rromii!”

 

În martie 2011, Andrej Sabol – primarul oraşului slovac Druzstevnej pri Hornade a iesit în public susţinând că a găsit soluţia perfectă pentru eliminarea câinilor maidanezi de pe străzi. Reporterilor le-au căzut microfoanele din mână în momentul în care edilul a dezvăluit-o publicului larg: “Îi invit pe ţigani să vâneze câinii de pe străzi şi să-i mănânce! Nu vor primi nicio pedeapsă!”

 

Decizia a fost imediat atacată de oameni, în special pentru că acest gest era împotriva legii. Mâncarea câinilor de către oameni poate crea epidemii grave.

 

Sursa: DailyMail

 

 

GRECIA – Primarul a făcut puşcărie pentru maltratarea animalelor

Ca în orice ţară civilizată, în statul elen se găseau foarte multe adăposturi pentru câinii maidanezi şi centre de hingheri. Ca şi în alte ţări, cânii îşi capătă libertatea prin diverse mijloace – sunt abandonaţi pe stradă, se pierd etc.  Indiferent de cum ajungeau pe stradă, hingherii erau mereu prezenţi şi prindeau cât de mulţi câini găseau. Apoi îi duceau în adăposturile locale, unde erau ţinuţi maxim 90 de zile. După acest termen, dacă nu erau revendicaţi, câinii erau adormiţi.

Acest sistem a controlat destul de bine prezenţa câinilor pe străzi dar, totul s-a schimbat în urmă cu 10 ani, când un activist de la o asociaţie care protejează drepturile animalelor a filmat scene de la un adăpost. Câinii erau ţinuţi în cele mai mizere condiţii, inumane chiar.

 

Asociaţiile au luat aceste dovezi şi le-au prezentat în faţa Avocatului Poporului, ceea ce a dus la începerea unui proces şi a unui mandat de arestare pe numele primarului. Acesta a fost acuzat de maltratarea animalelor, faptă foarte gravă în legea greacă. Edilul a mers la închisoare pentru mai multe luni şi a plătit o amendă usturătoare.

 

Din păcate, semnalarea faptei extrem de grave pentru iubitorii de animale, a adus repercursiuni şi mai grave. De teamă să nu sufere o soartă asemănătoare, toţi ceilalţi primari au dizolvat adăposturile şi departamentele de hingheri. Fapt care a pavat drumul câinilor în stradă şi le-a facilitat înmulţirea într-un timp record.

Maidanezii au început să facă victime, din cauza foamei.

 

Ca reacţie, asociaţile de protejare a animalelor au început castrarea lor în masă şi hrănirea lor. În Atena, dar şi în alte puncte din Grecia, exista “Banca de Hrana pentru Caini”, unde oamenii care adoptă câini maidanezi primesc hrană gratuita şi medicamente pentru patrupede.

Astfel, adopţia a devenit mai puţin costisitoare decât achiziţionarea şi întreţinerea unui câine de rasă şi numărul maidanezilor s-a redus considerabil.

 

E drept că în statul elen nu există multe ONG-uri şi acelea care sunt trebuie să dea dovadă de foarte multă seriozitate şi corectitudine, fiind controlate la sânge de autorităţi. Fiecare ban trebuie justificat şi orice abatere de la reguli se pedepseşte cu mulţi ani de închisoare, exemplu fiind acel primar.

 

Sursa: http://www.athensguide.com/

 

 

CHINA – Un câine per familie

În 2011, la Shanghai s-a implementat o lege care interzice ca o familie să aibă mai mult de un câine. Regula strictă a fost concepută pentru a controla numărul câinilor maidanezi, dar în mod special pentru a opri focarul de rabie. Circa 55.000 de oameni mureau anual din cauza acestei boli infecţioase. Dar această lege nu a putut fi respectată deoarece persoanele care aveau deja mai multe de un animal de companie, au refuzat să le predea autorităţilor în vederea eutanasierii. În concluzie, China este în continuare plină de câini maidanezi.

 

Sursa: http://www.huffingtonpost.com

 

 

GERMANIA – Cand platesti esti mai responsabil! 

De ce nu găseşti maidanezi în Germania? Cum a reuşit această ţară să scape de problema mondială a câinilor vagabonzi? Îi eutanasiază în masă? NU.

“Avem şi noi adăposturi pentru animale, iar cei de acolo îşi dau tot interesul în a găsi familii pentru câinii vagabonzi. De obicei, la adăpost nu se omoară animale, dar pot spune că se grăbesc mai tare ca un veterinar să le facă injecţia letală celor bolnavi. Adăposturile nu îşi permit să efectueze o operaţie de 200 de euro unui câine maidanez, pentru a-l pune pe picioare şi pentru a-i găsi o familie apoi.

Dar, Germania nu are maidanezi pentru că nemţii care au un câine trebuie să-l declare, să plătească o taxă, iar câinele trebuie să fie vaccinat şi să deţină paşaport. Altfel… amenzile sunt colosale!

E adevărat că asta nu-i împiedică pe unii să arunce pui de câine în stradă, dar aici intervin cei de la adăposturi, care fac o treabă excelentă după cum se vede. Nu îi omoară fără un motiv ( medical ), pentru că legea le interzice asta”, a scris un cetăţean german.

Deci, nemţii au înţeles că deţinerea unui câine este un privilegiu, nu doar un drept şi că au o adevărată responsabilitate.

Sursa: Yahoo News

 

 

 

28 Comentarii

 1. Problema cainilor fara stapani nu este mondiala asa cum spuneti voi in articol. Este specifica, in Europa cel putin, partii centrale si de est – Balcani pe romaneste. De cinci ani traiesc intr-un oras mic din provincia Quebec, Canada. In primul rand vreau sa va spun ca aici nu sunt caini vagabonzi. Sunt ceva pisici care mai umbla fleaura dar cred ca le omoara iarna care tine jumatate de an aici (noiembrie-mai).La facultate am un profesor care mi-a povestit ce a facut el cu un caine de la Serviciul de protectie a animalelor dupa ce l-a adoptat. Intr-o zi aproape ca i-a muscat copilul de fata, vina a fost a copilului care l-a agasat prea mult. Binenteles ca a renuntat la caine, l-a dus din nou la SPA. Imi spunea senin ca aia l-au eutanasiat pentru comportament agresiv. Dupa ce m-am documentat am aflat ca cei de la SPA nun tin un animal mai mult de 2-3 saptamani dupa care daca nu exista cerere il eutanasiaza indiferent daca e sanatos sau bolnav. Acum ma intreb: astia sunt civilizati si responsabili in problema asta, voi de acolo de ce nu puteti fi?

  • @Dan :Ori minti, ori nu esti corect informat.
   Acolo sunt ADOPTII MASIVE.
   Iata ce-mi scria un prieten (de acolo) acum doi ani:

   ‘De curand, au confiscat peste 500(!) de caini de la un puppy mill, tinuti in conditii absolut inumane. Raza de speranta este insa ca toti au fost adoptati in cateva zile.”

   La fel, si cei sunt adaposturi; sunt adoptati (90%).
   Ce proportie crezi ca se va adopta in Romania?

 2. terminati cu falsa tratare a problemelor.
  este de neconceput ca animalele sa traisca in strada fara stapin. de ce nu spuneti ca in USA si Canada se duc animalele in centre de unde doritorii le pot adopta so restul sunt : eutanasiate.
  este dureros dar nu putem trai ca in codru, asa de ce nu s-ar plimba linistiti pe strazi ursii si lupii etc mai ales ca ursuletii sunt nostimi.
  Ro ca societate s-a degradat total, ciinii maidanezi sunt o afacere si viata si siguranta oamenilor nu mai conteaza

 3. Germania nu ii eutanasiaza in masa pentru ca nu mai exista maidanezi in masa la ei. Imediat dupa razboi, pentru ca tara era distrusa si nu existau vaccinuri antirabice disponibile, au impuscat toti cainii pe strazi, pe unde i-au prins. Dupa aceea si-au permis o legislatie ingaduitoare, desi nici la ei eutanasierea nu e interzisa. La noi ar fi absurd sa te gandesti ca poti da spre adoptie trei milioane de caini, si ar fi si mai absurd sa construim adaposturi pentru ei, adica ferme cu zeci de mii de animale inutile, dar care trebuiesc intretinute. Solutia nu poate fi decat una.

 4. Grecia: primarul a facut puscarie pentru ca a maltratat cainii. Efect: strazile s-au umplut imediat de caini.

  • Da, e ciudat cum mila fata de caini, duce la rezultate nedorite. In loc sa stea in adaposturi stau in strada, in loc sa se bucure de un camin sufera de foame si frig.
   Iubirea fata de animale a luat proportii monstruase peste tot in lume. Si, daca le faci jocul, iti transforma toata tara intr-o gradina zoologica fara nici o remuscare.

 5. Cum putem folosi termenul de „inuman” cand discutam despre caini!!! Inuman este faptul ca in Romania sunt mii de copii maltratati in fiecare zi!! Inuman este faptul ca exista in spitale zeci de copii abandonati de catre parinti iar autoritatile sunt depasite de situatie!! Inumane sunt conditiile in care traiesc copii si batranii in casele de copii si azile!!

  • sase sase spune:

   „Câinii erau ţinuţi în cele mai mizere condiţii, inumane chiar.”
   Iata o conceptie bizara. Adica acea ca un caine trebuie sa aiba conditii umane!Adica sa dpoarma pe canapea, samanace numai produse ecologice, si mai presus de toate sa se spele zilnic de 3 ori pe dinti! Eu cred ca un caine trebuie sa beneficieze de conditii cainesti si nicdecum umane. iar daca societatea nu poate ofri acele conditii decat la un numar limitat de caini, cei ce trec peste acel numar trebuie eutanasiati.Cu prioritate cei bolnavi, cei agresivi si cei care in termen de 7-10 zile nu sunt adoptati in conditii stricte si controlate.Conditiile de adoptie trebuie sa fie:adoptatorul trebuie sa aiba conditii pentru intretinerea cainelui ( si pisicii , dupa caz), sa plateasca taxa de microcipare pentru identificarea cainelui,cheltuielile pentru castrare, sa aiba acceptul vecinilor de scara daca locuieste intr-un condomeniu, si sa permita controlul politiei animalelor sau a altor autoritati responsabile cu protectia animalelor pentru a verifica modul cum sunt respectate conditiile de adoptie.Conditii identice ar trebui si pentru cei care au animale de companie cumparate de la o canisa autorizata.Nu in ultimul rand , pentru orice animal de companie ( care trebuie obligatoriu declarat inregistrat si microcipat la autoritatea locala) sa se instituie o taxa de detinere.Nerespectarea acestor conditii sa fie sanctionata cu amenzi zdravene si in cazuri grave cu inchisoare, daca animalele au produs vatamarea corporala sau moartea unei persoane.Sa fie scutiti de taxa de detinere numai cainii de paza de la curte si numai in numar de maximum 2 , dar si acestia sa indeplineasca celelalte conditii.In aceste conditii problema cainilor maidanezi sau vagabonzi, in nici un caz comunitari ( autoritatile nu au nici un act de proprietate pentru ei ca sa se justifice asemenea denumire) s-ar rezolva rapid, radical si ar fi definitiva.Au curajul politicienii sa legifereze asa ceva?

 6. Si sa inteleg ca RESTUL EUROPEI unde eutanasierea cainilor e pusa in practca nu conteaza?

  In Danemarca e suficient ca un caine sa para agresiv ca ti-l confisca PE LOC si ti-l eutanasiaza in aceeasi zi.

  • AI DREPTATE DAR,ZIARISTII SCRIU DIN AUZITE ,EI NU TRAIESC ZI DE ZI IN TARI CIVILIZATE SI NU CUNOSC CUM STAU LUCRURILE,MERG IN VACANTE POATE IN TARI STRAINE,DAR NU LOCUIESC ZI DE ZI CA TINE CA MINE ,IN AFARA ,SA INTELEAGA CUM FUNCTIONEAZA SOCIETATEA IN EXTERIOR

 7. EDUCATIA ,DISCIPLINA NU NE CARACTERIZEAZA ,ORICE CETATEAN TREBUIE AMENDAT DACA ARE CIINI MULTI LASATI LIBER ,ACESTIA INMULTINDU SE ,CETATEANUL OPRESTE UNUL SAU DOI CATEI IAR PE RESTUL II ARUNCA IN STRADA ,IN ROMINIA LA ORICE PAS GASIM CIINI IN SATE ,SUNT ASA DE MULTI DAR PRIMARULUI POLITIEI NU I PASA ,EU AM FACUT RECLAMATIE LA POLITIE DAR MI AU SPUS CA IN ROMINIA ESTE GREU NU AU CE FACE .AM SPUS AMENZI MARI PT CEI CE AU CIINI IN CURTE DEZLEGATI SI LASATI LA PORTI .RASPUNSUL A FOST ;;NU AU VOIE SA AMENDEZE.TRAIESC TERORIZATA DE CIINII VECINEI MELE LASATI LIBERI ,SAR GARDUL,AU SAPAT TUNELE PE SUB GARD ,SE INMULTESC ,SUNT INJURATA CIND II TRAG ATENTIA SA INCHIDA CIINII PT CA SUNT AGRESIVI,MA LOVESC DOAR DE NEPASARE ,A AUTORITATILOR CE NU VOR SA GESTIONEZE PROBLEMA CIINILOR DE MENTALITATEA PRIMITIVA A CETATENILOR

 8. CAINII SUNT MAI BUNI DECAT OAMENII!
  DACA EI TREBUIE EXTERMINATI ATUNCI OAMENII TREBUIE SA FIE EXTERMINATI SI EI.
  BARBARIA SALVEAZA ROMANIA !

  • Atunci du-te-n jungla!

   Noi totusi vrem sa traim civilizat, nu ca niste caini. Daca tie nu-ti place asta du-te-n India, unde toate animalele alearga peste tot.

 9. Vipera cu elice spune:

  Adevărata întrebare este CUM FACI SĂ AJUNGI ÎN SITUAŢIA GERMANIEI? Pentru că, de la acel moment încolo, lucrurile se simplifică mult de tot, pentru toată lumea.
  Ca să impui disciplină în cazul deţinătorilor de animale, trebuie să nu mai ai animale lăsate de izbelişte pe stradă, ca să ni dai tocmai tu, Stat, un aşa exemplu.
  Deci, ia întrebaţi-i: băi, nemţilor, voi cum aţi scăpat de maidanezi?
  Veţi fi surprinşi de simplitatea răspunsului…

 10. Vad ca nu scrieti niciun cuvant despre cum se face in tarile u adevarat civilizae din UE… In Marea Britanie cainii snt tinuti 7 zile pentu revendica de catre proprietar. Daca acesta nu apare sau nu plateste costul intretinerii in adapost atunci cainele este cedat unei asociatii de profil, iar daca nu ppoate fi preluat de nicio aociatie atunci cainele se distruge in cel mai uman mod cu putinta. Nici cainii preluati de asociatii nu stau in adaposturi pana la adanci batraneti ci stau maxim cateva luni pana isi gasesc pe cineva care sa-i adopte in mod responsabil. Daca respectivul caine nu-si gaseste stapan este distrus chiar de personalul aociatiei pentru a elibera un loc in adapost si astfel sa ofere o sansa suplimentara unui alt caine salvat din adaposturile primariilor. Metode similare se practica in majoritatea tarior din UE, perioada de cazare variind d la tara la tara. Astfel, in Franta perioada de cazare este de opt zile lucratoare, in Belgia de 15 zile, in Irlanda este de cinci zle, etc. Nimeni din aceste tari nu considera eutanasierea cainilor o crima, aceste masuri fiind firesti deoarece nici nu se pune problema reteitorializarii lor, acest lucru insemnand punerea in pericol a vietii cetatenilor (noi romanii stim bine lucrul acesta) si pe de o alta parte inseamnand abandonarea animalelor si incurajarea detinerii iresponsabile. Aceste masuri au fost luate si de Germania si s-a renuntat la ele de abia atunci cand s-a putut tine populatia canina su control.
  Ca o concluzie: Fiecare tara din UE abordeaza aceasta problema cum considera de cuviinta (interzicerea eutanasierii de catre UE este o imensa GOGORITZA a asociatiilor de latratori si papatori de fonduri), iar Romania trebuie sa ia acel model care sa asigure eliminarea pericolului reprezentat de maidanezi intr-un interval destul de scurt. Acest lucru se va face prni eutanasierea animalelor care nu pot fi plasate. In paralel cu introducerea si mentinerea acestei metode este absolut necesara sanctionarea abandonului, a detinerii nesupravegheate sau in conditii improprii, masuri de sterilizare a canilor cu stapan.

  • De cand Germania nu e o tara civilizata?

  • kisslary spune:

   asa e ,la noi se urmareste doar capatuirea nu rezolvarea situatiei maidanezilor…..Cunosc o persoana care are ~ 15 caini care ii hraneste dar ii tine in drum si daca i-am zis sa faca bine sa rezolve situatia lor(sar la rotile masinilor si a bicicletelor,latra la strainii care vor sa treaca pe starda,iar daca vrea cineva sa vina la mine trebuie sa ies in intampinarea lor ca sa-i trec de caini) m-a facut proasta ca ii zic asa ceva.Ce e curios faptul ca a inceput sa le taie cerceii de la urechile cainilor.Oare de ce?Si unii chiar sunt agresivi…..si am inteles ca ar avea ceva „relatii” la primarie de nu i se pune in vedere rezolvarea problemei….. :( Daca iubesti animalele,sa le tii undeva unde nu ajung sa fara rau omului si nu pe strada.

 11. Solutia este simpla si chiar profitabila dar nu este vointa.
  Caini fara stapani sa fie vanduti la kg fermelor de aligatori.
  Astfel nu se cheltuieste cu ei ci se face un profit.

 12. nu sunt de acord ca a detine un caine este un privilegiu pentru care trebuie sa platesti taxe.DA! cainii fara stapan trebuie eutanasiati!!!Daca am vrut sa am caine mi-am asumat si costuri de intretinere.Repet Nu sunt de acord sa platesc taxe pentru asta.Stau la curte dar ies cu cainele pe strada numai cu lesa si punguta in mana.Nu este f.greu sa fii civilizat!!Credeti-ma.Legi de disciplinizare trebuie pentru posesori.DAR NU TAXE!!!!Guvernu’ asta de hoti nu stie altceva decat TAXE.

 13. Petre Petre spune:

  Cei care cad victime sa aiba dreptul sa pedepseasca pe calau sub jurisdictia unui tribunal care sa coreleze gravitatea faptei cu pedeapsa (mergand pana la pedeapsa capitala)

  UN NU FERM GENOCIDULUI ! NU IGNORANTEI !

  Suntem in secolul 21 ! Haideti ca se poate ! Copacel, copacel !

 14. Ura si dispretul de viata va orbesc. Cine sunt vinovatii, cainii? De ce sunt asa de multi caini vagabonzi? Lipsa de civilizatie este cauza. Oamenii trebuie educati sa nu abandoneze cainii altfel o sa existe si peste 100 de ani caini vagabonzi. Dar asta este ce voi nu pricepeti, atat timp cat se lupta doar cu simptomul si cauza nu este indepartata nu o sa se schimbe nimic.
  Civilizatia nu se poate face de sus ci incepe de la fiecare membru al societatii. Primul pas ar fii sa nu mai scuipati pe strada si sa aruncati gunoaiele peste tot…da este cale lunga spre civilizatie…

  • sase sase spune:

   Ai dreptate, asta rezolva problema aparitiei de noi caini vagabonzi pe strazi.Pentru a educa populatia in acest scop, este nevoie de o legislatie adecvata privind masuri de inregistrare si microcipare in vederea identificarii cainilor,de obligativitate a castrarii acestora cu exceptia caniselor autorizate, si stabilirea unor masuri coercitive severe pentru abandonul animalelor de companie pe spatiul public mergand pana la inchisoare daca acestea ar provoca vatamarea corporala sau moartea unei persoane.Nu in ultimul rand instituirea taxei de detinere a animalelor de companie cu exceptia a maxim 2 caini de paza in locuintele care au curte imprejmuita ar contribui si ea la eradicarea multimii de caini de pe strazile oraselor si nu numai.

 15. Ura si dispretul de viata va orbesc. Cine sunt vinovatii, cainii? De ce sunt asa de multi caini vagabonzi? Lipsa de civilizatie este cauza. Oamenii trebuie educati sa nu abandoneze cainii altfel o sa existe si peste 100 de ani caini vagabonzi. Dar asta este ce voi nu pricepeti, atat timp cat se lupta doar cu simptomul si cauza nu este indepartata nu o sa se schimbe nimic.
  Civilaizatia nu se poate face de sus ci incepe de la fiecare membru al societatii. Primul pas ar fii sa nu mai scuipati pe strada si sa aruncati gunoaiele peste tot…da este cale lunga spre civilizatie…

 16. Va scriu din Atlanta-USA. Am aproape 15 ani de cand traiesc aici si nu am vazut nici macar o data un caine fara stapan pe strada. Regula este foarte simpla, daca in max. 2 luni nu se gaseste o persoana care sa adopte cainele sau pisica respectiva se aplica eutanasierea lor. Si va spun pe cuvant, nu cred ca exista pe lume iubitori de animale mai mari ca americanii. Si totusi legea este simpla si functioneaza al naibii de bine. Am uitat sa va spun, aici nu i-a nimeni „spaga” ca sa aplice legea.

 17. Dragii mei,daca a fi o,, tara civilizata”ptr. multi dintre voi inseamna a nu mai fi animale indiferent unde pe strazi sau in casa,inseamna ca nu traiti pe pamant printre celelalte animale adica…oamenii.Oamenii care se cred rasa supema,dar care uita sa se mai spele din cand in cand,care sunt cei mai mari producatori de gunoaie si de boli,care pur si simplu au infestat aceasta planeta mai rau ca sobolanii…..nu mai pun ca se omoara intre ei mai rau decat o haita de caini.Hai sa fim realisti la ceea ce se intampla in jurul nostru,sa ne mai uitam in oglinda uneori sau am ajuns la un grad de snobism atat de mare,ca multi dintre noi nu vor mai avea scapare.Fiti fericiti pe planeta Pamant atat cat mai puteti.

 18. Pascal Daniela spune:

  Da, este adevarat sunt multi caini pe strazi, insa nu este vina lor ca au fost abandonati in strada de catre noi „oamenii”, acolo unde s-au si inmultit, iar acum ne creaza probleme!!! Adevaratii vinovati dorm linistiti……. Oameni buni, este ingrozitor de trist ca nu mai exista pt multi dintre noi sentimentul de MILA pt un caine abandonat, haituit, lovit, omorat in chinuri groaznice!!!! Cand vor disparea de pe strazi (problema este modul barbar in care se intampla acest lucru!!!!!!!!), oare societatea v-a scapa si de toate problemele si bolile care o macina, lumea v-a fi mai buna, ca doar am scapat de VINOVATI?????

 19. Elena SUMEDREA spune:

  Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atât iubesc mai mult animalele! Gradul de civilizație la unui popor se vede in modul în care își tratează animalele!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X