Sari la conținut
Home » Lucruri uimitoare descoperite de cercetători. Nimeni NU a știut asta despre balene

Lucruri uimitoare descoperite de cercetători. Nimeni NU a știut asta despre balene

Lucruri uimitoare descoperite de cercetători. Toată liumea știe că balenele sunt cele mai mari animale de pe Terra, însă nimeni nu a știut că balenele folosesc cântece complexe pentru a-şi atrage partenerele. Mai jos găsiți o listă cu 10 lucruri uimitoare despre mamiferele marine.După nenumărate ore de studii, oamenii de știință au descoperit că acestea  blânde şi inteligente. Din nefericire, aceştia subliniază şi faptul că diferitele specii de balenă se află în pericol din cauza încălzirii apelor oceanice, dar şi din cauza faptului că sunt vânate de către oameni pentru carnea, grăsimea, pielea şi fanoanele acestora, lamelă de pe maxilarul superior al acestui animal. NOAA Fisheries a realizat o listă cu 10 informaţii interesante despre balene, potrivit descoperă.ro.

1. Lucruri uimitoare descoperite de cercetători. Cântă

Masculii din specia Megaptera novaeangliae, balenele cu cocoaşă, folosesc cântece complexe pentru a-şi atrage partenerele. Conform oamenilor de ştiinţă, acestea pot avea o durată şi de 20 de minute.2. Balenele albastre sunt cele mai mari de pe planetăMăsurătorile arată că balenele albastre au o lungime de aproximativ 30 de metri şi pot cântări până la 150.000 de kilograme. Dacă aceste cifre sunt prea abstracte şi nu ne spun prea multe, oamenii de ştiinţă ne explică faptul că o balenă abastră adultă este la fel de mare cât 24 de elefanţi.

3. Longevitatea

Balenele sunt unele dintre cele mai longevive animale din lume, estimează că indivizii din specia Balaena mysticetus pot atinge o vârstă de aproximativ 200 de ani, iar balenele ucigaşe pot trăi până la un secol.

4. Sociabilitatea

Zoologii marini explică faptul că balenele preferă să călătorească, adesea, în grup.  Aceste grupuri sunt matrifocale, fiind formate în jurul unei femele, mama balenelor care formează grupul.5. Forme de comunicare complexăUnele balene precum beluga, cunoscută şi sub numele de delfinul alb, au gâturi foarte flexibile care permit o gamă largă de mişcări şi de comunicare. Fluierăturile, clipocitul şi toate celelalte sunete pe care aceste animle e scot le-au adus numele de „canarii mărilor”.6. Cele mai lungi migraţiiBalena gri, un mamifer marin extrem de rar, are unele dintre cele mai lungi rute de migraţie anuală. Ajung la aproximativ 16.000 de kilometri.7. Balenele piticeÎn timp ce familia balenelor include unele dintre cele mai mari animale care pot fi găsite pe planeta noastră, aceasta include şi unele specii de „balene pitice”. Unele dintre aceste specii sunt Balaena rostrata şi Balaenoptera bonaerensis, care pot atinge aproximativ 10 metri în lungime.8. Vulnerabile la coliziuniBalenele din Atlanticul de Nord sunt în pericol datorită modului în care acestea se hrănesc. Astfel, acestea trebuie să se ridice la suprafaţă pentru a înghiţi microorganismele din apă, din nefericire, zonele de hrănire coincid adesea cu rutele navigate, dar creşte probabilitatea ca balenele să fie lovite de către ambarcaţiuni.9. Vânate până la extincţieCaşaloţii au ajuns în pragul dispariţiei din vânatului comercial, oamenii de ştiinţă şi activiştii din domeniul protejării ecosistemelor marine explică faptul că din aceştia se produc anumite uleiuri foarte căutate pe piaţă.10. Un record de adâncimeÎn anul 2014, un exemplar din specia Ziphius cavirostris a atins un record de adâncime, înotând până la o adâncime de 2,992 metri. Oamenii de ştiinţă explică faptul că aceasta a durat mai mult de două ore.

Etichete: