De 14288 Vizualizari

Lucruri surprinzătoare pe care trebuie să știi despre glandele perinale

Lucruri surprinzătoare! Medicul veterinar Ana Simion spune pe înțelesul tuturor, ce sunt glandele perianale și care este rolul lor in organismul animal?

”După cum le spune și numele sunt două mici glande (organe secretoare) ce sunt situate în interiorul rectului, de-o parte și de alta a anusului (ora 8 si ora 4) la câini, pisici și alte specii de mamifere. Aceste glande secretă  în mod fiziologic (adică normal) o substanță uleioasă, urât mirositoare, de culoare alb-gălbuie, uneori chiar verzuie!

Această substanță este bogată în feromoni, lucru ce îi conferă în principal rolul de marker teritorial, adică animalele își marchează teritoriul cu ajutorul acestei secreții . Dar ce sunt feromonii?  Sunt mediatori chimici ce se găsesc în mai multe secreții și excreții (salivă, fecale, urină, glande perianale) și au în principal rol de identificare și individualizare a fiecărui cățel sau pisică. Așa cum noi oamenii avem fiecare mirosul nostru specific, așa au și animalele, datorită acestor substanțe. Dacă noi le sesizăm doar ca pe ceva urât mirositor , nasul fin al patrupedelor noastre percepe informații  mult mai complexe precum:

 • Al cui este teritoriul pe care se află
 • Poate deosebi un mascul dominant (alfa) de unul care poate fi dominat
 • Poate detecta o femelă în călduri sau una gestantă etc

Astfel se explică de ce masculii nu urinează o singură dată, ci de mai multe ori și în cantități mici, pentru a putea acapara cât mai multe teritorii.

Mirositul la fund devine datorită feromonilor din glandele perianale o adevărată scanare a unui animal nou întâlnit.

Motanii merg mult mai departe de atât, ei își pot controla eliberarea de secreții și fac asta în mod intenționat atunci când vor să-și marcheze teritoriul, obicei întâlnit în special la motanii tineri necastrați în momentul atingerii pubertății. De regulă, declanșarea acestui obicei ne indică faptul că felina noastră a ajuns la maturitatea sexuală și este momentul optim pentru intervenția chirurgicală de sterilizare dacă ne dorim să scăpăm de acest obicei al lor.

Glandele perianale trebuiesc vidate (golite) periodic obligatoriu?

Fiind adepta unui trai cât mai aproape de natural , îmi place să privesc lucrurile intr-o manieră cât mai simplă , pentru că de cele mai multe ori avem tendința să complicăm lucrurile.  Adevărul se găseşte întotdeauna în simplitate, şi nu în multiplicitatea şi confuzia lucrurilor. 

De-a lungul timpului cât și în prezent, câinii, pisicile și multe alte mamifere  “deținătoare” de  glande perianale au trăit într-o armonie perfectă cu ei și cu mediul înconjurător. Animalelor sălbatice nu le videază nimeni glandele anale.

Acest obicei a apărut în țările civilizate prin anii 1940-1950 când în cadrul școlilor de grooming, cursanții erau învățați să toaleteze animalele astfel: să le curețe urechile, să taie unghiile și să golească de conținut glandele perianale pentru a scăpa de mirosul considerat urât. În acea perioadă, numai oamenii cu rang social înalt își permiteau să aibe groomeri pentru animalele lor, iar golirea glandelor era percepută ca un moft și chiar ca un privilegiu ce nu și-l permitea oricine.

De aici, această manoperă a devenit una uzuală, dar nu este neapărat și una benefică pentru animal. În cazul unui organism sănătos, glandele se videază singure, în momentul defecării animalului. Un scaun sănătos are o consistență fermă, iar atunci când ajunge la nivelul rectului aplică o presiune asupra glandelor perianale, iar acestea elimină o parte din secreția lor. De aceea câinii noștri petrec foarte mult timp mirosind fecalele altor câini, mirosind de fapt substanțele (cu feromoni) care se găsesc la suprafața fecalelor. Un alt mod prin care câinii mai scapă de surplusul de secreții de la nivelul glandelor este „poziția săniușului” (câinii stau în fund și efectiv se freacă de covor sau orice suprafață abrazivă)  .

Astfel, medicul veterinar trebuie să intervină  doar în cazul unei patologii deja existente la nivelul glandelor perianale ori atunci când fecalele sunt prea moi și nu pot realiza compresiune asupra glandelor pentru a le goli. 

Dacă glandele anale sănătoase sunt stoarse periodic, ele își vor pierde în timp tonicitatea și elasticitatea (pentru că au și componentă musculară în structura lor) și nu se vor mai goli altfel, decât ajutate.  În concluzie, vidarea glandelor sănătoase este o traumă inutilă care duce la inițierea unui cerc vicios din care nu vom mai putea ieși.

Cum pot să-mi dau seama că animăluțul meu are probleme cu glandele perianale?

În primul rând o verificare periodică a întregului organism nu strică. De aceea vă încurajez să mergeți la cabinetul veterinar și la consultații de rutină măcar de 2 ori pe an pentru că este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm și este mai corect față de companionul nostru. O problemă descoperită din timp sau chiar în stadiu incipient este mult mai ușor de tratat decât una veche, cronicizată.

Uite care sunt sunt semnele:

Se târăște cu fundul de suprafețe abrazive

 • Se linge insistent la nivelul fundului sau chiar se mușcă
 • Zona perianală (din jurul anusului) roșie, umflată
 • Dureri în momentul defecării, uneori chiar vocalizări ( scot diverse sunete datorită durerii)
 • Agitație, neliniște, insomnii
 • Stare de apatie (stă retras, bleg)
 • Inapetență (lipsa poftei de mâncare)
 • Febră în unele cazuri etc

Concluzii:

 • Glandele perianale sănătoase nu trebuiesc vidate periodic
 • Medicul veterinar decide întotdeauna când este cazul să intervină la nivelul glandelor perianale atunci când sunt diverse patologii,anomalii preexistente la acest nivel ori alte afecțiuni care împiedică exteriorizarea secrețiilor acestor organe.
 • Când mergeți cu animăluțul la grooming, cereți expres să nu i se golească glandele perianale dacă nu vi s-a recomandat de către medicul veterinar
 • Dacă bănuiți că ar fi ceva probleme la nivelul lor nu încercați să faceți singuri această manoperă sau să apelați la vreun cunoscut care pretinde că este o manoperă banală, mergeți strict la medicul veterinar, doar el are priceperea și blândețea necesară manipulării corecte a micilor săculeți perianali!, potrivit coolvet.ro.

4 Comentarii

 1. Thorwald spune:

  Cei care isi castreaza cainele sau pisica sunt aidoma celor care mai intai rad vegetatia din curte, apoi toarna beton peste tot, si pe beton aseaza ghivece cu flori si arbusti.
  Vrei caine, sau pisica, accepta-i asa cum i-a facut mama natura. Lasa-i in curte, in gradina, nu-i tine prizonieri in casa. Daca stai la bloc, nu-ti lua caine pentru ca-l chinui.

 2. Thorwald spune:

  Legile care privesc cainii ar trebui facute de cei care se pricep la caini, nu de functionari. In caz contrar apar aberatii. Un exemplu este legea aparuta dupa ce o haita de caini maidanezi au omorat un copil in Bucuresti. Au facut o lege imbecila care te obliga sa-ti sterilizezi canele daca nu este de rasa pura. O lege tipica, facuta pentru Bucuresti si bucuresteni. Cum aplici legea asta intr-un sat de munte? De ce sa sterilizezi un caine care este pe jumatate ciobanesc german si pe jumatate ciobanesc carpatin? O magarie facuta special sa umfle buzunarele proprietarilor de canise. Ar trebui sa le spuna cineva bucurestenilor ca tara nu se termina la bariera Chitilei. Acolo incepe. Ar mai trebui sa le spuna ca rasele se formeaza prin imperecheri dirijate si metisaj si ca ce este astazi metis, maine poate fi rasa omologata.

 3. Decat ,sa omori puiutii nedoriti,fie de pisica sau de caine,decat sa-i arunci pe camp,in saci,fara nici o sansa de supravetuire,sau sa ajunga in ,,lagare,,ca de fapt astea sunt asa -zisele, adaposturi de animale ,din Romania,,,,mult mai bine este sterilizarea cainilor si a pisicilor,fie din curti sau din spartamente,mult mai uman decat omorarea.

 4. pisica poate fi crescuta numai in casa si castrata de timpuriu, nu creaza nici o problema, doar ca poate deveni mai sedentara. Din experienta va zic ca pisicile de casa traiesc mai mult decat cele care umbla hai-hui, sunt curate si nu emana mirosuri.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X