Sari la conținut
Home » Lhasa Apso

Lhasa Apso

  • de


Greutate: 6 – 7 kg
Inaltime: 23 – 28 cm
Origine: Tibet,

Istoric rasa Este cea mai veche rasa tibetana, de la ea provin cei mai multi caini mici din Orient si cei mai multi terrieri din Europa. Este cunoscut de peste 2000 de ani si a fost crescut de calugarii tibetani in manastirile din “Valea Pierduta”, fiind considerat animal sacru, privit ca reincarnarea lui Lama. Acesti caini pazeau tezaurul lui Budha si participau la ceremoniilor religioase. Populatia tibetana l-a numit caine leu sau “leu flocos” datorita blanii lui cat si caracterului distinct. In Europa primii caini din aceasta rasa au aparut in jurul anului 1922, adusi de cativa exploratori in urma trecerii prin orasul Lhassa, orasul sfant al Tibetului. Este un caine robust, nascut la 3500 m altitudine si care poate trai usor la 6000 m. Cunoscutul alpinist Shepra Tensing a fost intotdeauna intovarasit in ascensiunile sale de o pereche de caini Lhasa, caci acesti caini, vesnic atenti si vigilenti, simt pericolele muntelui si mai ales avalansele.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica, dar robust, cu un corp mai mult lung decat inalt. Capul este destul de mare, cu barba si mustati abundente, craniul drept, potrivit de ingust, stop putin marcat, bot de lungime medie, lung si nasul mare. Ochii sunt de marime medie, caprui inchis. Urechile sunt lasate pe langa cap si acoperite cu un par bogat si lung. Coada este lunga si purtata rulat deasupra spatelui sau lateral si acoperita cu par bogat. Blana este dubla cu un prim strat de lungime medie, destul de moale si un strat exterior, foarte lung, drept, des si destul de aspru, acoperind tot corpul si atinge pamantul. Poate avea orice culoare (auriu, crem, galbui, gri, caramiziu, negru, roscat), vargat si multicolor.

Personalitate Este un caine calm, linistit, vesel, mandru, inteligent, vioi dar incapatanat si independent. Este devotat stapanului, se intelege bine cu copiii, accepta alti caini si alte animale.

Ingrijire Blana acestui caine necesita un periaj saptamanal pentru a preveni incalcirea parului si fara a trage prea tare pentru a nu rupe firele de par. Se poate folosi si o solutie speciala pentru a impiedica parul sa devina prea fragil. Trebuie verificati ochii sa nu-i intre murdarie sau fire de par si sa-i irite. Trebuie mentinute curate urechile si indepartat parul dintre pernutele de la picioare. Parul este pieptanat cu o carare de la nari, cap, spate pana la coada.

Conditii de viata Se adapteaza bine conditiilor de viata oferite, mai ales la viata intr-un apartament si la nevoia de miscare ale unei persoane mai putin active. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Este suficient de inteligent pentru a intelege ce i se cere, dar sensibil la modul de abordate. Fiind un caine destul de incapatanat, dresajut trebuie sa fie ferm, consecvent, bland, incurajator, facut cu rabdare, fara a-l repezi, a-i vorbi urat sau a-l certa deoarece nu se mai poate concentra si se inchide in sine.

Utilitate Este un excelent caine de companie.