De 1595 Vizualizari

Lecție de prim ajutor! Ce trebuie să faci în cazul mușcăturilor de animale

Lecția de prim ajutor! Muşcătura de animale poate produce plăgi cutanate superficiale sau adânci, care se pot infecta în scurt timp.

Potrivit sfatulmedicului.ro, unele muşcături se vindecă prin simplă dezinfectare şi îngrijire a rănii, pe când altele au nevoie de intervenţia medicului chirurg.

În cazul muscaturilor de animale, intervine pericolul contactării rabiei, de aceea este nevoie de consultarea de urgenţă a unui specialist pentru administrarea tratamentului corespunzător.

Primul ajutor în cazul muscaturilor de animale se acordă astfel:

– Pentru plăgile superficiale, spălaţi-va bine mâinile înainte să interveniţi şi imediat după. Dacă rana nu sângerează abundent, spălaţi zona cu apă şi săpun. Aplicaţi apoi apă oxigenata (sau alt dezinfectant pe care îl aveţi la îndemână) şi un unguent cu antibiotic. Bandajaţi rana.

– Dacă plagă sângerează abundent, aplicaţi o presiune directă pe suprafaţă acesteia, cu o compresă sterilă sau o cârpă curată. Ridicaţi uşor porţiunea corporală cu muşcătura şi monitorizaţi în următoarele 12-24 ore plagă, pentru a observă semnele unei infecţii. Dacă rana se infectează sau dacă persoana în cauză are dureri, mergeți la spital.

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă dacă:

– muşcătura provine de la un animal sălbatic sau comunitar;
– animalul de companie nu a fost vaccinat;
– animalul prezenţa un comportament nefiresc;
– muşcătura a produs o plagă adâncă şi sângerează abundent;
– muşcătura se află la nivelul fetei, capului, gâtului, mâinilor, picioarelor sau în apropierea încheieturilor;

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X