Sari la conținut
Home » Laeken Ciobanesc belgian

Laeken Ciobanesc belgian

  • de


Greutate: 25 – 35 kg
Inaltime: 58 – 66 cm
Origine: Belgia,

Istoric rasa Face parte din grupul celor patru ciobanesti belgieni considerati o singura rasa cu patru varietati in toate tarile, mai putin S.U.A unde fiecare varietate este considerata o rasa aparte. Stramosul sau este cainele ciobanesc persan, din care, prin mai multe incrucisari au rezultat exemplarele actuale. In perioada medievala au existat mai multe tipuri de ciobanesti belgieni. In anul 1891 un comitet de experti a hotarat ca ciobanestii belgieni sunt de aceiasi marime a corpului si aceiasi forma, diferenta fiind data de lungimea, textura si culoarea blanii. Acestora patru li s-a dat denumirea dupa localitatea sau regiunea unde s-a format fiecare.

Descriere Fizica Este un caine cu corp proportionat, de marime mijlocie, armonios, cu muschi puternici si aspect elegant. Capul este potrivit de lung, cu un bot egal la marime cu craniul si mai ingust la varf. Ochii sunt migdalati de nuanta brun inchis. Urechile sunt triunghiulare, prinse sus, rigide si drepte, de marime medie. Coada, de lungime medie este purtata in jos, cu varful putin curbat si are par lung si bogat. Are un par aspru, scurt, tepos de culoarea galben-aramiu cu zone mai inchise spre negru in jurul nasului si al cozii. Lungimea parului este de aproximativ 6 cm uniform pe intreg corpul si cu aspect ciufulit.

Personalitate Este un caine rustic, obisnuit sa traiasca in aer liber, foarte rezistent la intemperii. Este activ, energic, inteligent, dornic sa munceasca, vioi si ascultator. Este foarte devotat stapanului. Rapid in actiuni, are un caracter cam impulsiv, raspunzand fulgerator la orice provocare. Rezervat cu strainii si fara probleme cu copiii daca este tratat corespunzator de acestia. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie daca a fost socializat cu acestia inca de mic.

Ingrijire Trebuie tuns de doua ori pe an, nu trebuie tuns scurt deoarece va fi distrus parul pentru mai multi ani. Pentru pieptanat se poate folosi un pieptene cu dinti mari. Necesita socializare si dresaj.

Conditii de viata Este obisnuit cu multa miscare in aer liber. Ii plac plimbarile lungi si orice activitate in care isi consuma energia. Are nevoie de un stapan activ si cu experienta in cresterea cainilor. Necesita socializare, dresaj si exercitii.

Dresaj Nu este greu de dresat deoarece este un caine ascultator care invata relativ repede. Este o rasa independenta cu caracter puternic si de aceia trebuiesc dresati de mici, invatati cu lucruri noi, persoane si animale noi. Nu trebuiesc loviti si sa se foloseasca un ton bland, dar ferm. Majoritatea acestor caini se bucura de jocurile cu mingea, de inot, alergatul pe langa bicicleta si plimbari lungi. Au succes la concursurile de agilitate si flyball.

Utilitate Folositi in trecut pentru paza turmelor, astazi sunt folositi pentru paza si protectie si ca animale de companie.