Sari la conținut
Home » Labrador Retriever

Labrador Retriever

  • de
Doi Labradori Retrieveri stând lângă apă.


Greutate: 25 – 36 kg
Inaltime: 54 – 62 cm
Origine: Anglia,

Istoric rasa Acest caine a fost crescut in secolul al XIX-lea in provincia canadiana Labrador si era folosit la tras plasele din apa. In Anglia a fost adus de pescarii de moruni care il foloseau la recuperarea pestilor cazuti din plase. Prin diverse incrucisari cu Terranova de Saint John si Pointerul englezesc s-au obtinut exemplarele exceptionale actuale. Astazi este cel mai cunoscut caine datorita devotamentului sau fata de stapan si a relatiei speciale pe care o are cu oamenii.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, mai lung decat inalt, solid, musculos. Capul este potrivit de mare, craniul lat si rotund, stop mediu, bot de marime medie, trapezoidal, nas lat negru sau maro in functie de culoare blanii. Ochii sunt rotunzi de marime medie, caprui. Urechile sunt situate in spate, triunghiulare, potrivite ca marime si lasate pe langa cap. Coada este de lungime medie, groasa la baza si subtire la varf, acoperita cu par scurt, asemanatoare cu a vidrei, care il ajuta sa inoate foarte bine. Blana este dubla, cu un prim strat pufos, des, scurt si un strat exterior cu par scurt, drept, impermeabil. Poate fi negru, galben, maroniu. Poate avea sau nu o pata alba pe piept.

Personalitate Este un caine inteligent, receptiv, ii place sa munceasca, prietenos, sensibil, entuziast. Atasat, ascultator si devotat stapanului, este afectuos si rabdator cu copiii, prietenos chiar cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata regulat dar mai ales in perioada de naparlire.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca miscare, sa munceasca si de aceea este recomandat persoanelor active care au timp liber pentru a-l rezerva cainelui. Este un caine cu aptitudini pentru sporturile de camp, ii place sa faca plimbari lungi, sa alerge fara lesa, sa se joaca, sa faca aport, sa inoate. Se poate adapta la conditiile de viata oferite in aer liber sau intr-un apartament, numai sa isi poata face zilnic miscarea de care are nevoie, sa participe alaturi de stapan la diverse activitati. Are nevoie de dresaj, scoalizare.

Dresaj Este un caine inteligent care invata cu usurinta si caruia ii place sa munceasca pentru stapanul sau. Dresajul trebuie sa fie cat mai variat caci poate invata foarte multe, in diverse domenii cum ar fi: operatii de salvare, cautare, ajutor pentru nevazatori, dar au rezultate foarte bune in concursurile de dresaj. Acest caine se maturizeaza mai greu atat din punct de vedere fizic cat si mental.

Utilitate Astazi mai este inca folosit in unele zone la vanatoare in orice fel de teren si in orice conditii de clima, dar mai mult este folosit ca animal de companie, ca insotitor al persoanelor nevazatoare, in operatiuni de cautare, salvare, pentru decoperirea de droguri etc.