Sari la conținut
Home » Kuvasz

Kuvasz

  • de


Greutate: 31 – 52 kg
Inaltime: 65 – 75 cm
Origine: Ungaria,

Istoric rasa Este unul din cei mai cunoscuti caini de paza din Ungarie. Originea sa nu este stabilita clar. Se presupune ca a fost adus din Asia de catre triburile nomade. Este confirmata folosirea sa din timpul regelui Mathias I care avea o crescatorie din aceasta rasa.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare cu un corp proportionat, musculos, suplu in miscari si rapid chiar daca are un aspect masiv. Are capul mare, proportional cu corpul, cu botul alungit, nas negru, o frunte inclinata si este acoperit cu par fin si scurt. Ochii sunt putin oblici si de culoare inchisa. Urechile sunt mai mult mici si pozitionate spre spatele capului, in forma de V si lasate. Coada este potrivit de lunga, usor curbata la varf, bogata in par mai lung si ondulat, des si o tine in jos. Blana are culoare alb curat, este dubla, cu un prim strat des, lanos, moale, iar stratul exterior este mai lung, impermeabil, putand fi moale sau aspru, usor ondulat si mai lung pe gat, piept si coada.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi echilibrat, sensibil. Nu latra decat atunci cand este nevoie. Puternic si curajos, apara turmele de lupi si ursi. In general se comporta bine cu copiii, este protector in cazul in care copiii sunt atacati sau joaca cu alti copii capata aspecte mai dure. Poate avea un caracter dominant, chiar brutal fata de alti caini sau alte animale daca nu a fost socializat de mic. Este devotat familiei si rezervat fata de straini.

Ingrijire Are nevoie de mult periaj in perioadele de naparlire, mai ales primavara cand pierde mult par.

Conditii de viata Nu este un caine pretentios si este rezistent la intemperii. Se simte bine intr-o familie cu experienta in cresterea cainilor si activa deoarece iubeste miscarea si are nevoie de ea pentru a-si mentine sanatatea in limitele normale. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Are nevoie de un dresaj ferm dar bland, echilibrat si consecvent. Trebuie dresat de o persoana cu experienta in dresaj care sa ii ofere posibilitatea de a capata incredere in el.

Utilitate Este folosit la paza vitelor si fermelor. Datorita blanii sale frumoase, a aspectului nobil, a fidelitatii sale, a devenit si un placut caine de companie.