Sari la conținut
Home » Am voie să-i dau ciocolată? STOP. Este capcana mortală!

Am voie să-i dau ciocolată? STOP. Este capcana mortală!

De ce nu are voie câinele tău să mănânce ciocolată?

Intoxicația cu ciocolată la câini, capcana mortală pentru prietenul nostru blănos!Medicii veterinari avertizează proprietarii de câini să nu le mai ofere, ca recompensă, ciocolată. Ei spun că ciocolata poate deveni o capcana mortala pentru câini. Cand vorbim despre acest produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacao, lapte de cocos, zahăr, uneori lapte și unele arome specifice, se pot întâlni doua situații extrem de periculose.

  1. Cand catelul din curiozitate ajunge sa consume acest produs lasat din neglijenta in locuri usor accesibile.
  2. Iar cea de-a doua are o frecvență si mai dramatica deoarece omul insuși oferă cainelui acest produs care îi pune viața în pericol.

Ciocolata este obținută din cacao Theobroma, avand in compozitie o combinatie de cafeina si teobromina. Două substante toxice cu efecte grave asupra functionarii inimii, a sistemului nervos si a celui circulator al cainilor, potrivit animax.ro.

Care sunt semnele intoxicației?

În functie de starea de sanatate a animalului semnele intoxicatiei apar la 3-4 ore de la consum.Se pot observa manifestari digestive, traduse prin voma, diaree, diaree cu sange, respiratie dificila, accelerata, tremuraturi musculare pana la adevarate convulsii, neliniste, hiperactivitate, raspunsuri exagerate fata de stimuli, temperatura crescuta pentru ca ulterior aceasta sa scada sub valoarea normala, urinari frecvente, insuficienta cardiaca, coma si moarte prin stop cardiorespirator.

Ce e de facut?

Inducerea vomei poate salva viata cainelui in masura in care aceasta operatiune va fi facuta imediat de la consum sau în primele doua ore de la ingestie, cand ciocolata inca se mai afla in stomac. Medicul veterinar îi va da cainelui carbune medicinal ce va servi la absorbtia teobrominei si impiedicarea patrunderii acesteia in fluxul sanguin.Consumului de apa este o modalitate simpla prin care pastram nivelul de hidratare al organismului.Deplasarea urgentă spre medicul veterinar.

Tratament

Medicul veterinar va face un examen fizic general, completat de analize de sange si urina pentru a putea evalua gradul in care sunt afectate principalele organe. Un examen EKG este util pemtru a permite aprecierea activitatii cardiace.Preventia ramane si de data aceasta, precum in cazul altor afectiuni mortale, masura cea mai indicata pentru a pastra starea de sanatate a animalului mult iubit. Pentru evitarea acestui pericol, ciocolata va fi depozitata in locuri sigure, departe de mustatile curioase ale prietenului drag.Dacă totuși iubitorii de animale vor să ofere o recompensă prietenului lor, acestia ar trebui sa stie ca in magazinele destinate animalelor exista ciocolata speciala pentru caini, lipsita total de toxicitate.

Etichete: