Sari la conținut
Home » Înaripate și blănoși urecheați s-au strâns la Livezeni. Cât costă un exemplar de rasă

Înaripate și blănoși urecheați s-au strâns la Livezeni. Cât costă un exemplar de rasă

Înaripate și blănoși urecheați s-au strâns la Livezeni. Cât costă un exemplar de rasă putem afla dacă vizităm a XIV-a expoziție zonală a Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă Bistrița-Năsăud deschisă în în sala de sport din Livezile.

Înaripate și blănoși urecheați s-au strâns la Livezeni

Peste 140 de iepuri, 70 de găini și 12 porumbei ai crescătorilor din Cluj, Suceava, Mureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud pot fi admirați în a XIV-a expoziție zonală a Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă Bistrița-Năsăud deschisă în în sala de sport din Livezile.

Horațiu Boțan, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă Bistrița-Năsăud ne-a spus că 24 de crescători au adus exemplare în expoziție cu o genetică net superioară față de anul trecut.

”Asociația noastră are 80 de membri din 11 județe, iar anul acesta am reușit să strângem crescători din 5 județe. Față de anul trecut sunt exemplare de iepuri cu o genetică mult mai bună ca și anul trecut. Avem mai puține păsări, dar și aici genetica e mai bună.

Anul acesta s-a dat punctaj maxim unui număr de peste 40 de iepuri din rasele Uriașul Gri, Uriașul Alb, la Marele Berbec și la Uriașul Pestriț care au devenit campioni și vicecampioni și unui număr de 20 de găini.

Cei care vor să cumpere pot să vină în sală. Se vând animale chiar din expoziție. Rasele uriașe de iepuri sunt mai scumpe. Prețurile încep de la 400 de lei și pot ajunge la 300-400 de euro pentru exemplarele foarte valoroase.

Rasele mijlocii se vând cu prețuri care încep de la 200 de lei și ajung până la 100-150 de euro, iar rasele pitice sunt mai ieftine. Găinile sunt ceva mai ieftine decât iepurii, dar un exemplar foarte bun poate ajunge la 120 de euro”, a explicat Horațiu Boțan.

Adrian Ilie Rus, un crescător de iepuri din rasa Albastru Vienez, intervievat de timponline.ro, originar din Livezile, a obținut nu mai puțin de 4 titluri de campion.

”Am adus patru exemplare, trei femele și un mascul și am luat toate titlurile de campion și vicecampion. Cresc iepuri de mic copil, iar de rasă de vreo 15 ani. Am avut mereu o atracție către animalele care au ceva special.

Am și o canisă, dar iepurii sunt pe primul plan. Sunt campion național din 2017, am atins niște performanțe pentru că m-am dedicat lor.

Nu e ușor să-i crești. Trebuie să le dau mâncare de calitate, să le fac curățenie, dar pentru mine sunt o adevărată terapie. Uit de toate când văd animalele și stau în preajma lor”, ne-a spus el.

În județul Bistrița-Năsăud funcționează trei asociații ale crescătorilor de iepuri, porumbei și găini, cu peste o sută de crescători care au cel puțin 700-800 de iepuri de rasă cu certificate de origine.

Expoziția de la Livezile poate fi vizitată sâmbătă între orele 9.00 și 20.00 și duminică între orele 8.00 și 14.00. Locuitorii din comună pot vizita gratuit expoziția pe baza cărții de identitate, iar copiii sub 10 ani de asemenea însă numai dacă sunt însoțiți de adulți.

Vezi reportajul realizat de colegii de la Timp Online