De 394 Vizualizari

IMPRESIONANTA poveste a lui Sam Unsinkable („Nescufundatul Sam”)

sursa foto: https://www.tumblr.com

A scapat cu viata din trei naufragii, dupa ce vasele pe care se afla au fost scufundate

Unsinkable Sam (Nescufundatul Sam; deasemenea Oskar sau Oscar) a fost porecla sub care a fost cunoscuta o pisica, care a servit in al doilea Razboi Mondial pe un cuirasat german, un distrugator britanic si, mai tarziu, pe un portavion, supravietuind pieirii celor trei nave si murind pe uscat in 1955

Era dupa-amiaza zilei de 19 mai 1941. Sam, o pisica alb cu negru a unui marinar german oarecare, se plimba fara griji prin maruntaiele uriasului cuirasat. Pregatit pentru prima sa misiune de lupta, superbul Bismark fremata de activitate. Si nici macar unul dintre cele 2200 de suflete aflate la bord nu-si imagina ca peste doar 8 zile nava va fi scufundata in lupta, undeva la Vest de coasta franceza, si doar 118 oameni vor scapa de la pieire. Mai exact, 118 oameni si Sam, pisica alb cu negru ce a fost gasita de marinarii britanici de pe HMS Cossack plutind pe o scandura. Nestiind numele real al pisicii, marinarii britanici au poreclit-o Oscar! A fost adoptata de acestia si a servit pe vasul britanic in misiuni de escorta in Atlantic pana pe 24 octombrie 1941, cand nava a fost atacata si avariata grav de un submarin german. Desi s-a incercat tractarea ei catre cel mai apropiat port, HMS Cossack s-a scufundat in zona stramtorii Gibraltar. Sam insa a fost salvata si adusa la mal, primind deja supranumele de Unsinkable (se nescufundat).

Supravietuitorii de pe HMS Cossack au fost relocati pe portavionul HMS Ark Royal, dar Sam nu avea sa-si gaseasca nici aici linistea la care viseaza orice pisica. Pentru ca doar cateva saptamani mai tarziu, Ark Royal a fost la randul lui  torpilat si scufundat. Uimitor pentru unii si firesc pentru altii, Sam a supravietuit si de aceasta data, impreuna cu doar o mana de marinari.

Dupa ce a trecut cu viata prin 3 naufragii, aventura lui Sam pe mare s-a incheiat. Pisica a ajuns mai intai in birourile guvernamentale britanice din Gibraltar si ulterior inapoi in Marea Britanie. Pana cand s-a stins din viata in 1955 i-a tinut companie unui marinar britanic din Belfast retras din serviciu.

Impresionanta poveste a lui Unsinkable Sam a inspirat-o pe artista Georgina Shaw-Baker sa picteze un tablou cu Sam, ce se afla si astazi in Muzeul National Maritim din Greenwhich.

Sursa text: petstarfoto.ro si ro.wikipedia.org

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X