Chiar dacă au o funcție importantă, ei sunt în primul rând oameni și au acasă animale de companie. Mulți dintre ei preferă câinii, alții rezonează mai bine cu pisicile,iar într-o altă categorie intră și președintele României.
Klaus Iohannis are, acasă la Sibiu, nu mai puțin de șase pisici. Pisicile îl plac, dar și el pe ele. Așa se face că, la scurt timp după ce s-a instalat la Cotroceni, aici au ajuns și trei pisici. Prima a fost mică și neagră. Felinele de la palat sunt răsfățatele personalului, nu numai ale cuplului Iohannis.Dacă unii dintre demnitari au preferat animale de rasă, alții au salvat patrupede direct de pe stradă. Este cazul fostului președinte al țării, Traian Băsescu, care a adoptat mai mulți câini maidanezi. Băsescu are acum cinci câini, dintre care trei luați de pe stradă, și o pisică, potrivit evz.ro.Printre politicienii români care dețin animale de companie se numără și Victor Ponta. El a adoptat un maidanez, Freddy, în 2013. Acesta și-a propus atunci să fie un exemplu pentru români, pentru a rezolva, prin adopții, problema câinilor fără stăpâni.

Ludovic Orban este și el un mare iubitor de animale. Bunăoară, liberalul a înfiat o pisicuță pe care a găsit-o pe stradă și care acum își face veacul alături de el, în birou. Politicianul mai are un câine, golden retriwer, dar susține că pisica îl ajută cu adevărat să scape de stres.

Adrian Năstaseare și el, la moșia de la Cornu, are un câine, dar trăiește înconjurat de 20 de pisici semi-sălbatice.