Sari la conținut
Home » Griffon de Bruxelles / Griffon Belgian, Brabancon pitic

Griffon de Bruxelles / Griffon Belgian, Brabancon pitic

  • de


Greutate: 3 – 6 kg
Inaltime: 21 – 28 cm
Origine: Blegia,

Istoric rasa Toate aceste trei tipuri au aceeasi origine si aceleasi caractere morfologice si utilizari. Se deosebesc numai prin structura si culoarea parului. Griffonul este cainele national al Belgiei. Originea lui este foarte veche. Astfel pe un tablou din 1434 al pictorului flamand Jan van Eyck este reprezentat un caine mic care seamana perfect cu Griffonul de Bruxelles. Initial erau folositi pentru a vana soareci, sobolani in ferme. Au ajuns la forma actuala prin incrucisari cu Affenpinscherul, Pugul si Spaniel englezi de jucarie. Adaosul de gene de la ultima rasa a contribuit la caracteristicile faciale actuale facandu-le sa nu mai fie potrivite pentru vanatoarea de soareci. De atunci au deveni animale de companie.

Descriere Fizica Sunt caini de talie mica, cu corp viguros si scurt. Au un craniu mare, lat si rotund, fruntea bine boltita, bot scurt, maxilare puternice, nasul este foarte scurt si pozitionat adanc intre ochi, negru. Are ochi mari, departati, proeminenti, negri si rotunzi. Urechile sunt semierecte si pot fi taiate pentru a sta drepte. Coada este taiata la o treime din lungimea naturala si purtata vertical.

Griffonul de Burxelles are par aspru, de lungime medie, des, zburlit, pe fata formand barba si mustati. Poate fi roz-roscat, uneori cu negru pe nas si barba.

Griffonul belgian are par aspru de lungime medie, des, zburlit, pe fata formeaza barba si mustati. Poate fi negru complet, negru cu roscat sau rosu.

Barbaconul pitic are un par scurt, fara barba si mustati si are aceleasi culori ca ceilalti Griffoni.

Personalitate Acesti caini sunt calmi, dornici sa invete, vioi, veseli, jucausi chiar neastamparati, curiosi, sociabili. Sunt devotati stapanului, afectuosi si jucausi cu copiii, dar banuitori fata de straini. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.

Ingrijire Blana aspra a Griffonilor trebuie trimata manual la intervale regulate, lasand mustata, barba si restul parului de pe fata sa creasca singur. Mustatile si barba trebuie curatate de resturi alimentare si sa nu se incalceasca. De asemenea trebuie indepartat parul din colturile ochilor pentru a nu intepa ochii.

Conditii de viata Se simt bine intr-un apartament sau o casa alaturi de un stapan iubitor. Chiar daca au un nivel de activitate moderat, le plac plimbarile ocazionale mai lungi, iubesc sporturile canine. Au nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Cu un dresaj echilibrat, variat, bland se pot usor obtine rezultatele dorita, caci sunt caini inteligenti si dornici sa invete.

Utilitate Sunt placuti si veseli companioni.