Sari la conținut
Home » Grădina Zoologică din Târgu Mureș contribuie la conservarea naturii

Grădina Zoologică din Târgu Mureș contribuie la conservarea naturii

Grădina Zoologică din Tg Mureș

Grădina Zoologică din Târgu Mureș contribuie la conservarea naturii prin ample programe de protejare a populațiilor sălbatice amenințate cu dispariția prin redugerea habitatului lor natural.

Grădinile zoologice joacă un rol esențial în diferite domenii, unde se pot implica și ajută în eforturile de protejare a speciilor aflate în pericol. Un astfel de domeniu este reproducerea ex situ a speciilor amenințate, adică în afara habitatului natural, folosirea experiențelor din grădinile zoologice pentru protejarea populațiilor sălbatice și, de asemenea, conservarea speciilor care au dispărut deja din mediul lor natural.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș marchează o premieră în România, implicându-se activ în programul european de salvare a zimbrului. Primul pas în acest proiect a fost transportul zimbrului nostru în Caucaz. Acum, alături de taurul nostru solitar, am introdus trei femele zimbru, deschizând calea pentru formarea unui grup de reproducere.

Femelele provin din Germania (Nürnberg) și din grădina zoologică din Miskolc, Ungaria.Cele din Miskolc au ajuns ieri seara, și au fost introduse în padocul lor astăzi dimineața. Femelele au vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani. După cum știm, zimbrul european atinge maturitatea sexuală la vârsta de 3 ani.

Popularea cu zimbri a Grădinei Zoologice din Tg Mureș
Popularea cu zimbri a Grădinei Zoologice din Tg Mureș

Grădina Zoologică din Târgu Mureș este dedicat nu doar divertismentului publicului, ci și contribuției active la conservarea biodiversității și la protejarea speciilor vulnerabile. Prin aceste acțiuni, ne alăturăm eforturilor globale pentru păstrarea frumuseții și diversității naturii noastre, punând în aplicare soluții concrete pentru a opri dispariția speciilor în pericol.

Grădina zoologică se întinde pe 42 de hectare, găzduiește aproximativ 800 de animale, reprezentând peste 150 de specii locale și exotice. Pe lângă faptul că este cea mai mare grădină zoologică din țară ca suprafață, este și singura care deține elefanți, girafe și giboni.

În 1964, László Rend a fost inițiatorul acestei instituții și în jurul său s-a adunat un grup de voluntari și specialiști entuziaști care au contribuit la crearea nucleului inițial al grădinii zoologice, ocupând o suprafață de 600-700 de metri pătrați. La deschiderea porților, pe 23 august 1964, întreaga populație de animale consta în 3 lupi, 2 urși, 2 mistreți, 2 fazani și o căprioară. În 1965, suprafața grădinii zoologice a fost extinsă la 20 de hectare, iar ulterior a ajuns la dimensiunea actuală.