Sari la conținut
Home » Ghearele pisicilor, ”arma letală” pentru oameni? Răspunsul surprinzător al unui specialist

Ghearele pisicilor, ”arma letală” pentru oameni? Răspunsul surprinzător al unui specialist

Ghearele pisicilor, ”arma letală” pentru oameni? Deși pisicile au gheare și colți extrem de ascuțiți care pot răni pielea umană ușor, ele nu au forța unui câine atunci când mușcă.  Dar pot ele să omoare un om cu ”armele” pe care le au? Frank J.M. Verstraete, profesor de chirurgie și radiologie la Școala de Medicină Veterinară de la UC Davis, vine cu răspunsul la această întrebare.

Frank J.M. Verstraete a explicat pentru Vice.com că pisicile omoară un șoarice, fapt ce vorbește despre abilitatea pisicii de a distruge traheea sau pereții unui vas de sânge al unui om.

„Nu știm care e forța mușcăturii. Nu cunosc niciun articol despre așa ceva. Probabil că se află sub forța unui câine. Câinii au mușchii temporali mult mai proeminenți. Ăsta e mușchiul pe care-l folosim pentru închisul gurii. Dacă te uiți la fosa temporală, unde sunt mușchii, e mult mai mică.Fracturile la nivelul dinților sunt ceva normal la câini, dar nu la fel de comune și la pisici. Asta ar putea să indice indirect că nu mușcă prea tare”, spune medicul.

Concluzia specialistului? E dificil pentru o felină atât de mică să omoare un om folosind colții și ghearele.

„Toate felinele, indiferent că e vorba de lei sau leoparzi sau pisici domestice, au fălcile îmbinate într-o manieră cilindrică. Funcționează ca o balama, așa că-și pot deschide și închide gurile, dar nu pot face mișcarea in părți. Dinții unei pisici se îmbină foarte precis. Dacă sunt poziționați cu o eroare de un milimetru sau doi, ele nu-și mai pot închide gurile. În caz că s-au dizlocat, dintele din spatele gurii se prinde de altul, d-aia o pisică rămâne cu gura deschisă”, adaugă specialistul. Tot el vine cu concluzia finală:

„Domesticirea e un proces care are ceva istorie în spate și nu cred că pisicile mai păstrează ceva din instinctul criminal, în afară de privitul păsărilor și șoriceii ocazionali.”