De 1033 Vizualizari

Gâștele nu sunt… gâște!

Sunt extrem de deștepte și știu să ”lucreze” în echipă

 

Unele animale sunt adeptele vieții solitare, iar altele sunt dedicate doar familiei lor. Dar gâștele… Ele sunt altceva! Specialiștii susțin că sunt printre cele mai istețe păsări și au capacitatea de a lucra în echipă, chiar dacă nu sunt ”rude”, o calitate destul de rar întâlnită în lumea necuvântătoarelor.

 

Să le analizăm comportamentul:

 

Gâștele sălbatice zboara în stoluri în forma de V. Nimic nou până aici, nu-i așa? Dar știați că gâsca din vârful V-ului nu este una oarecare, ci una dintre cele mai puternice din stol, iar ea deschide o breșă în aer, care face ca stolul sa se deplaseze cu 70% mai repede decât dacă fiecare gâscă ar zbura separat. Ei, iată că nu noi am fost primii care să descopere puterea aerodinamică!
Mai mult, aceste păsări dau dovadă de muncă în echipă: când gâsca din fruntea stolului obosește, ea se retrage în formație și o alta îi ia locul. Fără discuții, fără orgolii rănite. În funcție de numărul gâștelor din stol, numărul ”adjuncților” cu scopul de a ține fruntea V-ului, crește.

 

Uimitor este faptul că gâștele din formație ”gâgâie” ca să o încurajeze pe cea din față să mențină viteza. Și dau dovadă și de solidaritate atunci când una dintre ele este rănită: două dintre gâștele sănătoase rămân cu ea la sol până când se însănătoșește și-și pot continua drumul cu un alt stol, stusțin cărțile de specialitate.

 

 

 

Un singur comentariu

  1. Augustin Man spune:

    Ma asteptam la mai multa precizie: „V” este orientat cu o latura pe directia de zbor si cealalta oblica; cind este schimbata, gisca fruntasa ramine pe latura de pe directia de zbor, unde este cel mai usor de zburat, ca sa-si refaca fortele, iar in frunte trece urmatoarea gisca de pe latura oblica…

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X