Sari la conținut
Home » Fobia sau anxietatea de furtună la câini. Astrafobia

Fobia sau anxietatea de furtună la câini. Astrafobia

Tunete, fulgere, furtună și cățelul este de nerecunoscut, este frenetic și copleșit de frică, încearcă să se ascundă oriunde. Care este explicația unui astfel de comportamnent?

Fobia sau anxietatea de furtună la câini este o problemă destul de comună și foarte reală pentru mulți câini.  Astrafobia este termenul tehnic pentru această teamă: frica de tunete și fulgere. Proprietarii care își văd câinii trăind această frică se simt de obicei neputincioși și frustrați. Aflați ce cauzează fobia de furtună la câini și învațați cum să o gestionezi de dragul câinelui și al liniștii dumneavoastră.

Fobia sau anxietatea de furtună la câini. Cauzele astrafobiei

Nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță ce face ca un câine să se teamă de furtuni. Cu toate acestea, pe baza a ceea ce știm despre câini, putem specula. Probabil că există mai multe motive pentru fobia de furtună, iar acestea variază de la câine la câine. Cel mai evident motiv se datorează zgomotului puternic al tunetului.

Mulți câini suferă de fobie de zgomot, iar tunetul este doar unul dintre câteva zgomote înspăimântătoare (altele includ focuri de artificii, împușcături etc.). Cu toate acestea, cauza fricii poate să nu se limiteze la zgomot. Modificările presiunii barometrice și umidității pot afecta simțurile câinelui dvs. și, posibil, pot provoca chiar disconfort în urechi.

Totodată.câinii artritici sau cei cu tulburări ortopedice pot experimenta mai multă durere decât de obicei, deoarece sunt mai sensibili la fluctuațiile vremii.

Un alt motiv posibil pentru fobia de furtună este asocierea cu o experiență traumatică. Poate că nu știți ce s-a întâmplat, dar este posibil ca în trecutul câinelui dumneavoastră să fi avut loc ceva foarte stresant sau înfricoșător în timpul unei furtuni.

O altă cauză ar fi că structura genetică poate fi un factor care contribuie la teama de furtuni sau poate fi chiar singura cauză.

Fobia sau anxietatea de furtună la câini. Semne astrafobiei

În cazul în care câinele pare anxios, hiperactiv, distructiv sau izolat în timpul furtunilor, probabil că ai de-a face cu fobia de furtună. Semnele sunt de obicei destul de evidente: mulți câini vor alerga, gâfâi sau se vor plânge în liniște; unii sunt lipitori și caută atenție; alți câini se vor ascunde, înghețați de frică.

Comportamentul de frică al câinelui poate fi subtil la început, dar se poate agrava cu timpul, devenind în cele din urmă atacuri de panică în toată regula, care sunt foarte periculoase pentru câinele tău.

Nu este neobișnuit ca unii câini cu fobie de furtună să urineze și/sau să își facă nevoile în mod necorespunzător. Semnele revelatoare de anxietate și frică pot începe cu mult înainte de sosirea furtunii, așa că luați notă de semnele care apar pe vreme normală. Câinele este probabil cel mai bun meteorolog pe care îl poți găsi.

Se poate trata astrafobia?

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni câinele dvs. să reacționeze negativ la declanșatorii furtunilor sau cel puțin pentru a minimiza reacția. În primul rând, nu lăsați niciodată câinele afară în timpul furtunilor. Apoi, examinați-vă propriul comportament și pe cel al altor persoane din casă.

Câinele va reacționa la anxietatea, frica și stresul uman, chiar dacă nu are legătură cu furtuna. Faceți tot posibilul pentru a rămâne relaxați și optimiști. Poate cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă urmați rutina obișnuită. A-ți mângâia animalul de companie este absolut în regulă și nu încurajează un comportament rău.

Un lucru pe care îl puteți încerca este să oferiți o ascunzătoare confortabilă în cea mai liniștită parte a casei. O ladă cu un pat moale înăuntru și acoperit cu o pătură grea ar putea ajuta câinele să se simtă mai în siguranță.

Încercați să redați muzică sau zgomot alb pentru a acoperi zgomotul. În plus, ar putea fi de ajutor și folosirea feromonilor de calmare a câinilor în „locul sigur”. Unii câini se relaxează dacă au de un tip de înveliș, despre care se crede că oferă un oarecare confort în perioadele de anxietate, stres și frică, deoarece eliberează endorfine.

Dacă animalul dvs. se calmează și nu mai reacționează la furtună, răspundeți cu laude calme și recompense. Luați în considerare distragerea atenției câinelui de la furtună exersând comenzile de bază sau jucând un joc preferat.

Câinii cu fobie severă de furtună vor avea nevoie de ajutorul unui profesionist. Un comportamentist veterinar vă poate ajuta să stabiliți un program de desensibilizare sau de condiționare. Discutați cu medicul veterinar despre potențiale tratamente, inclusiv terapii pe bază de plante. În cele mai multe cazuri, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală au mare succes împreună cu desensibilizarea sau condiționarea.

Deși mulți proprietari de câini se feresc de aceste tipuri de medicamente, beneficiul depășește mijloacele. Veterinarul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament anti-anxietate, care poate fi administrat la primul semn de furtună. Unii câini vor trebui să ia medicamente pe termen lung, care sunt administrate zilnic pentru a menține anxietatea sub control.

Așa cum stresul reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, același lucru este valabil și pentru câini. Fobia de furtună poate deveni o problemă foarte gravă care va afecta negativ sănătatea și calitatea vieții câinelui tău. Acționează acum de dragul câinelui tău.