Sari la conținut
Home » Expoziţie de păsări şi animale mici

Expoziţie de păsări şi animale mici

  • de

În acest sfârșit de săptămână are loc în Craiova Expoziţia Naţională de Păsări de Agrement, aflată la cea de-a patra ediţie. Expoziţia, organizată de Federaţia Asociaţiilor Crescătorilor de Păsări de Curte şi Animale Mici în Rasă Pură din România şi Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Porumbei de Agrement Fauna Băniei Craiova, prezintă peste 1.800 de exemplare ale celor mai renumiţi crescători din ţară, animale care pot fi admirate în spaţiul celor două etaje ale Centrului Transfrontalier din Craiova.Păsări de curte de categorie grea sau pitică, de decor, păuni, papagali, porumbei, canari, dar şi iepuri de diverse rase sau fost admiraţi de copii și de adulți. Uniii dintre vizitatori au plecat acasă cu exemplare superbe din rase exotice.Expoziţia conţine peste 1.800 de exemplare ale celor mai renumiţi crescători din ţară, unii deţinători de campioni europeni. Intâlnim zeci de exemplare de iepuri de talie mică, mijlocie, mare şi uriaşă, printre care se numără rase spectaculoase ca aspect precum „berbecul pitic“ sau „cap de leu“  dar şi „neozeelandezul“ alb şi roşu sau „marele alb“.Majoritare în expoziţie sunt însă păsările: 1.200 de exemplare de găini, de diverse rase brahma, dar şi moţata olandeză sau găina de mătase. În mijlocul lor se află şi câteva exemplare de păun.Nu lipsesc nici porumbeii, categorie la care se pot întâlni voiajori, frizatul sau plutitorul egiptean. „Pentru mine a fost vorba de pasiune, în prima etapa, ulterior am înteles că pot să fac și profi. Acum am primit pentru un exemplar și 300 Euro” a declarat un crescător de porumbei.Patru specialişti din Slovacia, alături de arbitri din România au stabiliti campionii din această ediție. Pentru păsările de curte, arbitrajul este realizat după normele europene. „Acestea au fost stabilite la Bruxelles şi traduse din limba germană în română. Se va ţine cont astfel de caracteristicile găinii. Trebuie să fie pură genetic. Noi nu ne ocupăm de creşterea găinilor de comerţ pe scară largă. Pentru a deveni campioană, o pasăre trebuie să obţină 96-97 de puncte la rubrica avantaje care iau în calcul penajul, culoarea, poziţia corpului şi capul. Nu trebuie să aibă multe puncte la defecte, unde se urmăresc deformările genetice ca, de exemplu, ciocul strâmb sau picioarele în X“, a precizat Dan Boitoş, crescător de păsări brahma din Lugoj.

Prețurile unor astfel de exemplare pornesc pentru o pasăre bună de la 50 de euro, acelaşi preţ de pornire îl au şi porumbeii.Pentru iepuri, spre exemplu, se primește pentr uriaşul alb peste 130 de lei.

Cel mai scump este papagalul „Marele Alexander“, cunoscut drept papagalul care vorbeşte şi porneşte de la 2.000 de lei bucata.