De 584 Vizualizari

Drone hibrid libelulo-robot!

sursa foto - http://www.iflscience.com

PlayTech.ro relateaza despre intentia oamenilor de stiinta de a crea drone hibrid intre libelule si roboti, pe care sa le controleze cu ajutorul dispozitivelor pe care le vor implanta in creierul libelulelor.

Potrivit sursei mentionate, care citeaza IFLScience, cercetatorii au dezvoltat un sistem pe care libelulele vii il pot purta asemenea unui ghiozdan, si care le va permite inginerilor sa manipuleze miscarile pe care acestea le fac. Nu e prima oara cand cercetatorilor le vine o idee prin care sa conduca insectele asemenea unor masini teleghidate. Ne amintim de momentul in care oamenii de stiinta au imbinat tehnologia si natura pentru a crea organisme usor de controlat care au la baza greieri, lacuste si, chiar mai controversat, pasari. In aceste cazuri, sistemele fac uz in mod inteligent de organele externe ale insectelor si de comportamentul lor. Spre exemplu, greierii pot fi manipulati, prin simularea antenelor, sa creada ca se lovesc de un obstacol din drum si sa-si schimbe astfel cursul de mers. In mod asemanator, oamenii de stiinta fac uz de aversiunea la caldura a lacustelor si le fac sa simta caldura pentru a le ghida in directia opusa.

De data aceasta, oamenii stiinta vor sa stimuleze sistemul neuronal al libelulelor, determinandu-le, astfel, sa se miste in directia propusa de ei. Dar, pentru a ajunge la un rezultat de acest fel, cercetatorii trebuie sa altereaze neuronii libelulelor prin adaugarea unor gene care se regasesc in mod normal in ochii lor. Astfel, acestia le fac sa fie sensibile la lumina si sa reactioneze odata ce vor vedea straluciri puternice, distragandu-le cu usurinta spre o alta directie.

In aceste conditii, potrivit sursei mentionate anterior, DragonflEYE, devine un tip de vehicul micro-aerian foarte mic in dimensiuni, usor si care se misca cu mai multa usurinta decat orice alt obiect creat de om!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X