În 2010, a realizat primul implant de stimu­lator cardiac unei căţeluşe boxer, iar în 2016 a ope­rat o tumoră pe ini­mă, aflată într-un grad avansat. El este Dr. Nicolae Bercaru, unul dintre cei mai îndrăgiți veterinari ai ”părinților” de necuvântătoare și un vechi prieten al platformei ”Animal Zoo”.

dr-nicolae-bercaru

Specialistul a oferit un interviu candid revistei ”Formula As”, iar noi vă prezentăm câteva fragmente emoționante.

Citește și:

 

Formula As: Ce câine aveţi?

Dr. Nicolae Bercaru: O cățeluşă brac. Sunt un împătimit al bracului. Dar iubesc mult şi metisul, maidanezul, cum e numit câinele nostru de stradă. Metişii care ajung aici sunt ab­solut senzaţionali, lasă impresia că în­ţeleg tot ce le spui. Când câinele stă sub acoperiş cu tine se umani­zează, pur şi simplu. Înţelege tot ce se în­tâmplă şi de ce se întâmplă.

Citește și:

– Există rase de câini mai empatice ca altele?

Sunt câini cu care trebuie să comunici mai ferm şi câini care pot fi accesaţi telepatic. E ca la oameni, unii sunt mai empatici, alţii mai puţin. Există însă rase mai predispuse la agresivitate, asta da. Chiar azi am avut un pacient dintr-o rasă cu potenţial violent, mali­nois, dar extrem de echilibrat. Sunt câini care ajung la cabinet agresivi şi, după două, trei zile, se schimbă radical. Înţeleg că răul acela aparent, in­jecţia sau ce e, e de fapt spre binele lor. Dacă pro­prie­tarul se poartă corect cu animalul, nu există mo­tive de izbucnire. Toţi câi­nii sunt buni. Noi îi facem răi.

– Chiar aşa?

Comportamentul stăpânului e fun­damental. Comportamentul câinelui re­flec­tă aproape 100% com­por­tamentul proprietarului. Există, desigur, şi excepţii care ţin de latura patologicului, în cazul unor afec­ţi­uni. În ţările oc­cidentale sunt, de altfel, foarte căutaţi psi­hologii de animale.

– Mă uimiţi…

Vorbesc serios. M-am întâlnit vara asta cu un vechi prieten stabilit în Canada, care din jurnalist ce era aici, în ţară, a cedat marii lui pasiuni pentru câini şi a ajuns groomer, toaletează câini, fiind foarte pa­sio­nat şi de dresaj. Îmi povestea că în­soţeşte pro­prietarii de câini la psiholog. Partea de psi­ho­te­ra­pie (şi psihiatrie în unele ca­zuri) costă mai mult decât intervenţiile de medicină obiş­nu­ită, iar în şedinţele res­pective se recomandă in­­clu­siv schim­barea com­por­tamentului tău, de stă­pân.

– Mă face să mă gândesc la educaţia copiilor.

Nu e aproape nicio diferenţă. Un câine simte ime­diat când stăpânul ştie să se poarte cu el, per­cepe ime­diat schimbarea de situaţie şi stă cuminte, nu urlă. În dresajul corect se insistă mult pe com­por­tamentul tău faţă de câine. Acum avem şi noi dre­sori, în adevăratul sens al cuvântului, care nu mai apli­că metode barbare şi învechite. Am auzit aici, în ţară, proprietari plângându-se că nu li se dă voie cu câinele în magazin sau în restaurant, ca în Occident. Dar ei nu ştiu că acei proprietari din Occident au fă­cut cursuri, că animalul lor nu se mişcă de sub sca­unul stă­pânului, până ce acesta nu şi-a băut cafeaua, că nu uri­nează nici pe poartă, nici pe alte scaune. În Româ­nia, lucrurile astea încă nu sunt posibile.
Citeste si reportajul: „Dr. Nicolae Bercaru a pus unui caine stimulator cardiac uman” 

Sursa: Revista As

 

Setari cookie