Sari la conținut
Home » Doberman

Doberman

  • de


Greutate: 25 – 40 kg
Inaltime: 63 – 71 cm
Origine: Germania,

Istoric rasa Aceasta rasa a fost creata in Germania la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre L.F. Doberman si adusa la forma actuala de alt concetatean Otto Goller. S-au facut mai multe incrucisari pornind de la Pinscher-ul German si continuand cu Rottweiller, ogarul englez, Menchester terrier, Weimaraner obtinuandu-se varianta actuala.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, robust, musculos cu miscari elegante. Are un cap lung trapezoidal. Craniul este plat si  cu bot lung, conic cu nasul de culoarea blanii. Ochii sunt ovali, migdalati de culoare inchisa. Urechile sunt prinse sus, lasate la nastere si taiate proportional cu capul pentru a fi tinute ridicat. Are un gat lung si musculos, iar coada este taiata scurt. Linia spatelui este usor lasata spre coada. Parul este scurt, drept, bine lipit de corp si lucios. Poate avea culorile: negru, maro inchs, albastrui sau caramiziu cu pete ruginii deasupra ochilor, pe bot, gat, piept, labe si sub coada.

Personalitate Este un caine inteligent, foarte energic, curajos, vigilent, cu un excelent simt olfactiv, cu tendinte de agresivitate, cu un temperament viu si o atitudine hotarata. Este fidel familiei dar mai ales unei persoane. Este reticent fata de persoanele straine si nu prea rabdator cu copiii. Trebuie socializat de mic pentru a se intelege cu alte animale din gospodarie si cu alti caini.

Ingrijire Blana acestui caine nu necesita prea multa ingrijire. Se poate folosit o manusa mai aspra pentru inlaturarea parului mort in perioada de naparlire. Se recomanda deparazitarea regulata pentru a evita inflamatiile si iritatiile care pot aparea.

Conditii de viata Acest caine se simte bine in aer liber cu posibilitatea de a face multa miscare alaturi de un stapan activ cu multa experienta in cresterea cainilor. Necesita socializare, dresaj, exercitii.

Dresaj Acest caine are nevoie de o persoana cu experienta in dresajul cainilor. Dresajul trebuie sa fie bland, dar ferm fara sa fie dur si nu trebuie fortat de la varsta prea frageda. Daca nu este dresat corect poate deveni fie temator fie violent. Fiind un caine rezistent, robust simte nevoie de multa miscare, ii place sa alerge, sa inoate si sa participe la diverse activitati canine.

Utilitate Este un excelent caine de paza si aparare, un companion de incredere ce inspira siguranta. Este folosit cu bune rezultate si ca insotitor al persoanelor nevazatoare, in special femelele. Este folosit cu succes in armata si politie.