Sari la conținut
Home » Dirofilarioza este generată de înțepăturile de țânțar. Se transmite aceasta la om?

Dirofilarioza este generată de înțepăturile de țânțar. Se transmite aceasta la om?

Dirofilarioza este generată de înțepăturile de țânțar. Animalele de companie se pot infecta, din păcate ușor, cu larve de viermi cardiaci duce la boala numită dirofilarioza. Această boală este este debilitantă şi poate fi fatală dacă nu este tratată rapid.

Din păcate, mulți iubitori de animale își pierd animalul de companie, în special câinii, din cauza ignorării simtomelor și a unor mituri care circulă. Am prezentat in articolul ”Ce și cum știm despre dirofilarioză sau viermi cardiaci la animalele de companie” câteva dintre aspectele pe care le ridică această infectare.

Pentru a evita o regretabilă pierdere vom continua să vă arătam alte simptome ale bolii sau acțiuni pe care trebuie să le facem pentru a ne proteja animalul nostru.

Testați anual animalul de dirofilaria chiar și dacă îi faceți tratament

Nu sări peste testul anual de dirofilaria dacă animalul dvs. de companie este sub tratament preventi recomandă Asociaţia Americana a Dirofilariozei. Acest lucru  asigură medicul și deținătorul că programul de prevenire funcţionează, spune dr. Rehm.

Experţii explică că, deşi medicamentele pentru prevenirea dirofilarelor sunt extrem de eficiente, nimic nu funcţionează 100% în permanenţă. Chiar şi câinii cu tratamente preventive stricte se pot infecta.

„Am avut două cazuri de câini cu dirofilaria care au luat tratament preventiv lunar permanent”, spune dr. Jeffrey. Chiar şi cei mai buni dintre proprietarii de animale de companie pot avea omisiuni, iar lipsa unei singure doze de medicament lunar – sau administrarea cu întârziere – pot lăsa un câine neprotejat. Şi chiar dacă faci totul corect şi la timp, nu este nicio garanţie”, spune dr. Rehm.

Unii câini îşi scuipă pastilele de dirofilare când stăpânii lor nu sunt atenţi, alţii îşi pot vomita medicamentele antiparazitare. Din fericire, testele de dirofilare sunt sigure şi pot fi efectuate în timpul controlului anual al animalului dvs. de companie.

Tratamentele preventive pentru dirofilaria acționează și retroactiv pe durată scurtă

Este în regulă să ratezi o lună de tratamente preventive pentru dirofilaria – Dirofilaria este o ameninţare pe tot parcursul anului. „Tratamentele împotriva dirofilariei funcţionează retroactiv, aşa că un câine sau o pisică care sunt infectaţi trebuie să primească tratamente preventive împotriva dirofilariei în lunile următoare pentru a fi protejat”, spune dr. Hatton.

Schimbarea tiparelor meteorologice cuplate cu rezistenţa la ţânţari fac dificilă prezicerea momentului infecţiei. În loc să ghiceşti când este sigur să opreşti prevenirea, cel mai bine este să-ţi păstrezi animalul de companie în siguranţă pe tot parcursul anului.

Tratamentele naturale riscă să nu funcționeze în cazul viermilor

Nici o strategie de respingere sau de evitare pe bază de substanţe naturale nu poate înlocui antiparazitarele de prevenire a dirofilarelor.

Experţii subliniază că tratamentele pe baza de plante ar trebui să fie folosite în plus faţă de cele de sinteza, nu în locul acestora. Produsele naturale, cum ar fi uleiul de neem (care trebuie folosit cu prudenţă la pisici) şi insecticidele realizate cu ingrediente naturale pot ajuta la reducerea numărului de înţepături de ţânţari pe care le primeşte un animal de companie, adaugă dr. Rehm.

Potrivit dr. Bianca Zaffarano de la Universitatea din Iowa, „strategiile igienice şi sanitare, cum ar fi evitarea expunerii la ţânţari şi eliminarea apei stătătoare care serveşte drept teren de reproducere a ţânţarilor, pot ajuta la reducerea transmiterii dirofilariilor.”

Dirofilaria nu se răspândeşte ca o răceală sau o gripă

Dirofilaria nu se răspândeşte ca o răceală sau o gripă. Cu alte cuvinte, animalul tău de companie nu îl poate prinde direct de la alt animal. „Viermele inimii este răspândit prin pişcătura de ţânţar şi se contaminează larvele de dirofilaria de la alţi câini infectaţi, coioţi, lupi sau vulpi”, spune dr. Hatton.

Tânţarul infectat pişcă apoi un câine sau o pisică şi le transmite viermii imaturi. Dacă nu sunt oprite prin tratament, larvele se maturizează şi se înmulţesc, provocând leziuni inimii şi plămânilor.”

Oamenii pot fi victima viermilor cardiaci?

Diagnosticul acestei boli la oameni este considerată a fi extrem de rară. „Oamenii sunt consideraţi a fi gazde atipice. Este extrem de rar ca oamenii să se îmbolnăvească de dirofilaria dar pot fi expuşi la dirofilaria prin muşcătura de ţânţar şi ajung la boala pulmonară şi granuloame în diferite organe”, spune dr. Hatton.

Prevenirea dirofilariozei este mai puțin costisitoare şi incomodă în comparație cu tratamentul acesteia

Este mai puţin costisitor să preveniţi dirofilaria canină decât să o trataţi, spune dr. Hatton. Nu numai că prevenirea lunară este mai eficientă din punct de vedere al costurilor dar îţi va oferi ţie şi animalului tău o calitate mai bună a vieţii. Prevenirea este una dintre cele mai bune investiţii pe care le puteţi face în sănătatea animalului dvs. de companie.

Tratarea unui câine cu dirofilaria poate costa mai mult de 10 ori costul anual al prevenirii.