Sari la conținut
Home » Dezastru ecologic în Israel! Poluarea excesivă provocată de navele cisternă din regiunea mediteraneeană

Dezastru ecologic în Israel! Poluarea excesivă provocată de navele cisternă din regiunea mediteraneeană

  • de

Dezastru ecologic în Israel! Poluarea excesivă provocată de navele cisternă din regiunea mediteraneeană.

O imagine tragică vine de această dată din Israel, iar cauza acestui dezastru ecologic este una bine cunoscută! 

Vânturi puternice şi valuri neobişnuit de mari au zguduit coasta israeliană săptămâna trecută, ducând la deversarea a tone de gudron pe plaje, de la Rosh HaNikra, lângă Liban, până la Aşkelon, la marginea Fâşiei Gaza.

Zilele acestea, litoralul israelian de-a lungul coastei mediteraneene, a fost poluat cu cantități mari de gudron dintr-o sursă necunoscută. O explicație probabilă a poluării este că substanța a fost descărcată ilegal de navele cisternă din regiune.

Dovadă a pericolului reprezentat de poluarea excesivă, o balenă lungă de 17 metri a fost adusă de valuri pe o plajă din sudul Israelului, balena fiind ucisă de apa otrăvită, inclusiv cu gudron.

Postul Al Jazeera a anunțat că această situație este una dintre cele mai mari dezastre ecologice din țară, peste 160 km de coastă fiind afectate de gudron.

„Expunerea la gudron poate fi dăunătoare sănătății publice!”

Activiștii de mediu au început să raporteze apariția gudronului pe coasta Israelului săptămâna trecută, după o furtună puternică.

Ministerele pentru protecția mediului, sănătate și interne au emis o declarație comună prin care avertizează publicul să nu viziteze țărmul mediteraneean al țării, avertizând că „expunerea la gudron poate fi dăunătoare sănătății publice”.

Autorităţi israeliene şi ONG-uri au curăţat duminică litoralul israelian de la Marea Mediterană după descoperirea deversării, informează AFP, citată de Agerpres.