Sari la conținut
Home » Descoperire uimitoare a biologilor în adâncurile oceanului din zona Costa Rica

Descoperire uimitoare a biologilor în adâncurile oceanului din zona Costa Rica

Descoperire uimitoare a biologilor în adâncurile oceanului din zona Costa Rica. Descoperirea a fost făcută în urmă cu câteva luni, prima parte a descoperirii având loc în luna iunie, când cercetătorii au observat pentru prima dată crescătoria rară. Aceștia au identificat în zonă două izvoare hidrotermale, două pepiniere de caracatițe și o pepinieră de rațe.

Cercetătorii de la Schmidt Ocean Institute au descoperit patru noi specii de caracatițe, care nu au fost încă descrise oficial, și au examinat un ecosistem subacvatic de izvoare hidrotermale din apropierea Costa Rica.

Noua specie reperată în apropierea fântânilor de aerisire a fost supranumită caracatița „Dorado”

Cea de-a doua expediție din decembrie a confirmat faptul că aceste pepiniere de caracatițe par să fie active pe tot parcursul anului.

Caracatițele nu mănâncă în timp ce își clocesc ouăle, dar, prin clocirea în apropierea vastei rețele de izvoare hidrotermale din regiune, se pare că acestea scurtează perioada de incubație și oferă odraslelor lor o șansă mai mare de supraviețuire.

Descoperirea acestor habitate hidrotermale a fost la fel de interesantă ca și găsirea creaturilor pe care le-au încălzit. Doar o singură altă crescătorie de caracatiță de mare adâncime mai fusese descoperită până acum, în largul coastei californiene.

Noua specie reperată în apropierea fântânilor de aerisire a fost supranumită caracatița „Dorado”, după aflorimentul în care a fost găsită, fiind astfel singura dintre cele patru care a primit o poreclă neoficială.

Testele inițiale arată că caracatița „Dorado” are multe asemănări cu caracatița perlată (Muusoctopus robustus), cea mai frecventă specie găsită printre gurile de aerisire de pe coasta californiană.

Celelalte trei specii au fost găsite mai departe de ecosistemul de ventilație. Două dintre ele prezintă, de asemenea, trăsături care indică prezența unor caracatițe de dimensiuni medii aparținând genului Musoctopus, mândrindu-se cu două rânduri de ventuze pe brațele mai lungi, fără saci de cerneală și cu ochi mai mari decât caracatița Dorado.

În total, aproximativ 310 specimene de mare adâncime au fost colectate în timpul expedițiilor din iunie și decembrie și au fost duse la Muzeul de Zoologie al Universității din Costa Rica. Aceasta marchează una dintre primele dăți când toate specimenele provenite din descoperirea unei caracatițe rămân în țara latino-americană în care au fost găsite, în loc să fie transportate în Statele Unite sau în Europa.