De 806 Vizualizari

Descoperire de exceptie: fosile ale unor pui de dinozauri, descoperite in Mongolia

Saurolophus angustirostris

Cel putin trei schelete de pui de dinozaur abia eclozati sau inca in ou au fost descoperite in regiunea denumita „Mormantul dragonului” din desertul Gobi, in Mongolia, a anuntat o echipa de paleontologi belgieni.

Descoperite in aceasta regiune, celebra pentru bogatia in fosile de dinozauri datand de la sfarsitul Cretacicului (intre acum 70,6 si 65,5 milioane de ani), specimenele de pui de dinozaur apartin speciei Saurolophus angustirostris. Pe langă pui, paleontologii au identificat si fragmente de coaja de ou, potrivit Agerpres.

fosile

Saurolophus angustirostris, supranumit si „soparla cu creasta”, era un dinozaur ierbivor de talie mare, care crestea pana la doisprezece metri lungime si la maturitatea ajungea la o greutate de aproximativ 2 tone. Ramasitele acestor dinozauri au fost descoperite in numar mare in această regiune a desertului Gobi.

Puii de dinozaur au murit in timp ce se aflau in cuib, pe un banc de nisip la malul unui rau, conform estimarilor paleontologilor de la Institutul Regal de Stiinte ale Naturii din Belgia. Ei si-au prezentat descoperirea intr-un material publicat in ultimul numar al revistei americane PLOS ONE.

Lungimea craniului puilor de Saurolophus este de aproximativ 5% din lungimea craniului unui specimen adult, ceea ce indica faptul ca, in momentul mortii acestia abia erau iesiti din ou si, desi prezentau unele caracteristici ale dinozaurilor adulti, nu aveau inca dezvoltate crestele specifice speciei, iar diferitele oase ale craniului nu erau inca sudate.

 

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X