Sari la conținut
Home » Deerhound / Cainele regal al Scotiei, Deerhound scotian

Deerhound / Cainele regal al Scotiei, Deerhound scotian

  • de


Greutate: 34 – 50 kg
Inaltime: 71 – 81 cm
Origine: Scotia,

Istoric rasa Pe baza siluetelor reprezentand acesti caini, gasite pe unele pietre sculptate din Scotia, se presupune ca ar avea o vechime de peste 2000 de ani si chiar mai mult. Se considera ca are aceeasi stramosi ca si Wolfhoundul irlandez. Numele ii vine de la cuvantul deer- cerb pentru ca era folosit la vanatoarea de cerbi de catre nobilimea scotiana. A fost laudat si descris in opere si poezii de mai multi scriitori, printre care si Walter Scott care avea o femela din aceasta rasa pe nume Maida si pe care o descria ca fiind „o creatura perfecta din rai”. Mai tarziu a suferit un declin, dar iubitorii acestei rase au reusit sa o revitalizeze. Sunt inca destul de rari.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, are un cap lung, destul de lat intre urechi si plat, un bot conic si impodobit cu mustata si barba, cu un nas negru. Ochii sunt de marime medie, de culoare inchisa sau de culoarea alunei. Urechile sunt prinse sus, mici, catifelate si sunt indoite cu un pliu usor spre spate cand este in repaos si ridicate deasupra capului fara a pierde pliul cand este in actiune. Are un gat lung si puternic. Coada este lunga, aproape atinge solul, format conic si o tine lasata in repaos si ridicata in miscare. Blana are un par de lungime medie, dur, aspru, un pic mai lung pe burta, piept si cap. Cea mai intalnita culoare este albastru in cenusiu inchis, dar poate fi galben, gri deschis, rosu, cafeniu sau rosu amestecat cu alb si negru. Poate avea pete albe pe piept, labe.

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, bland, sensibil, latra destul de putin. Este afectuos, devotat stapanului, destul de grijului cu copiii, atent cu persoanele straine, dar nu deosebit de alert. Are un puternic instinct de vanatoare si pot aparea probleme cu alte animale.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata regulat si daca este nevoie va fi trimata manual odata sau de doua ori pe an. Se va inlatura parul crescut in exces din urechi si dintre pernitele de la picioare.

Conditii de viata Se simte bine intr-o curte ingradita unde poate alerga in voie, dar se poate acomoda si intr-o casa spatioasa daca i se asigura miscarea zilnica de care are nevoie pentru a-si consuma eneriga innascuta. Ii place sa alerge in spatii deschise sau pe langa o bicicleta. Are un puternic instinct de vanatoare si s-ar putea sa alerge dupa vanat, plecand de langa stapan daca nu este stapanit. Are nevoie de dresaj, socializare.

Dresaj Cu un dresaj consecvent, bland, prietenos se pot obtine rezultate bune.

Utilitate Este folosit la vanatoarea de animale salbatice mari (cerbi, antilope) si ca animal de companie.