Sari la conținut
Home » De la veterinar adunate! Cât de periculos este glaucomul pentru câini

De la veterinar adunate! Cât de periculos este glaucomul pentru câini

sursă foto: e-vet.ro

Nimic nu este mai înduioșător decât să te uiți în ochii iubitori ai câinelui tău. Dar cât de mult vă gândiți la sănătatea ochilor câinelui dumneavoastră? Afecțiuni precum cataracta pot diminua vederea câinelui dumneavoastră, iar semne precum ochii tulburi justifică o vizită la medicul veterinar.

Dar există un alt tip de boală oculară care poate fi mai greu de depistat – glaucomul.

Ce este glaucomul și cum se manifestă la câini

Presiunea crescută din interiorul globului ocular, cunoscută sub numele de presiune intraoculară (IOP), provoacă glaucom la câini. Aceasta este cauzată de drenajul insuficient al umorii apoase (lichidul din interiorul globului ocular care furnizează oxigen și nutrienți structurilor organului).

Ochiul produce în mod constant lichid nou, așa că, dacă nu se drenează în ritm normal, lichidul se acumulează și presiunea crește.

Medicul oftalmolog veterinar Dr. Veronica Feigel explică glaucomul clienților săi folosind analogia cu un balon de apă în care apa intră și iese în mod constant, menținând balonul însuși la un nivel fix de lichid. „Producția de lichid în interiorul ochiului și ieșirea de lichid trebuie să fie în echilibru pentru ca presiunea din balon, sau din ochi, să fie normală.

Glaucomul este atunci când ieșirea fluidului este afectată, ceea ce duce la acumularea de lichid în interiorul ochiului. Acest lucru face ca ochiul, sau balonul, să devină ferm și, de multe ori, să se mărească ulterior.”

Ce efecte are glaucomul ?

Globul ocular este un organ delicat, iar acumularea de lichid de înaltă presiune cauzată de glaucom are multe consecințe. „Partea din față a ochiului, corneea, devine foarte tulbure în fața presiunii ridicate, edemul cornean”, spune Dr. Feigel. „Dar cel mai important, țesutul din spatele ochiului, retina și nervul optic, sunt foarte sensibile la presiunea ridicată.

Presiunea ridicată deteriorează celulele retinei și ale nervului optic, ducând în cele din urmă la moartea celulelor și la pierderea permanentă a vederii, cu excepția cazului în care presiunea intraoculară poate fi redusă și menținută bine în limitele normale.”

Care sunt semnele de glaucom la câini?

Dacă glaucomul are consecințe atât de grave, ce ar trebui să căutați pentru a vă asigura de sănătatea ochilor câinelui dumneavoastră? Dr. Feigel notează că cele mai frecvente semne includ roșeața din jurul ochiului, opacifierea corneei, secreții din ochi și dilatarea pupilei. De asemenea, ochiul poate părea mărit, bombat sau umflat din cauza acumulării de lichid.

Iar câinele dumneavoastră poate deveni orb, uneori destul de brusc. În cele din urmă, glaucomul doare. S-ar putea să vă vedeți câinele ținându-și ochiul închis sau frecându-l. „Câinii care se confruntă cu o presiune intraoculară ridicată sunt, de asemenea, adesea letargici și nu sunt ei înșiși din cauza durerii severe pe care o poate provoca glaucomul”, adaugă Dr. Feigel.

Cum este diagnosticat glaucomul la câini?

Deoarece glaucomul la câini poate să apară brusc, cu orbirea urmând imediat după aceea, nu ezitați să vă duceți câinele la medicul veterinar imediat dacă ceva pare în neregulă. Medicul veterinar va efectua un examen oftalmologic complet.

Dr. Feigel explică faptul că testele suplimentare pot ajuta la stabilirea unui diagnostic definitiv. „Pentru a diferenția definitiv între glaucomul primar și cel secundar, există și un test numit gonioscopie.

Această procedură presupune plasarea unei lentile specializate pe suprafața ochiului, permițând oftalmologului să vizualizeze unghiul de drenaj și să evalueze dacă acesta pare normal sau anormal. Ecografia specializată poate fi, de asemenea, utilă în acest proces.”

Care este tratamentul și rezultatul pentru glaucomul la câini?

Indiferent dacă este vorba de glaucom primar sau secundar, tratamentul inițial implică, de obicei, administrarea mai multor picături pentru ochi câinelui dumneavoastră pentru a reduce PIO. Din fericire, Dr. Feigel spune că acestea pot avea adesea succes.

Cu toate acestea, timpul în care picăturile pentru ochi acționează pentru a menține PIO sub control variază în funcție de fiecare câine în parte. În cazul glaucomului secundar, tratamentul va viza, de asemenea, abordarea cauzei principale a problemei de drenaj.

În cazul glaucomului primarc există și alte tratamente potențiale

„Există, de asemenea, unele opțiuni chirurgicale pentru glaucomul primar care implică trimiterea de energie laser în ochi cu scopul de a distruge celulele care produc lichidul din interiorul ochiului – corpul ciliar.

Există diferite tipuri de laser, unele aplicate pe învelișul extern al ochiului și altele care sunt plasate în interiorul ochiului, permițând vizualizarea directă a celulelor producătoare de lichid.

Există, de asemenea, dispozitive mici care pot fi plasate sub învelișul ochiului pentru a redirecționa scurgerea lichidului, numite gonioimplanturi. Mai recent, există și unele implanturi de medicamente care pot fi plasate pentru a ajuta la reducerea presiunii intraoculare”,  a explicat medicul veterinar.

Oricât de promițătoare ar părea aceste tratamente, intervenția chirurgicală vine cu riscuri. Dr. Feigel avertizează că rezultatul pe termen lung pentru vedere la câinii cu glaucom este slab, indiferent dacă se efectuează sau nu o intervenție chirurgicală.

În multe cazuri, atunci când ochiul devine permanent orb și dureros în ciuda tratamentului, ochiul trebuie îndepărtat (cunoscut sub numele de enucleare) pentru a ușura durerea continuă a câinelui. Cercetările privind noi tratamente pentru glaucom, cum ar fi terapiile genetice și cu celule stem, ar putea promite rezultate mai bune în viitor, potrivit akc.org.