Sari la conținut
Home » De ce trăiesc câinii de talie mare mai mult?

De ce trăiesc câinii de talie mare mai mult?

Câinele se holbează la stăpânul său

De ce trăiesc câinii de talie mare mai mult? De ce câinii mari trăiesc mai puțin decât cei mici a fost întotdeauna o întrebare de interes pentru iubitorii de animale. Un recent studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide a adus o nouă perspectivă asupra acestui fenomen.

Contrar așteptărilor, cercetătorii au descoperit că câinii mai mari nu îmbătrânesc mai rapid decât cei mici. Dimensiunea câinelui în sine nu este un factor determinant în ritmul de îmbătrânire.

De ce trăiesc câinii de talie mare mai mult?

Cu toate acestea, există o diferență semnificativă în ceea ce privește predispoziția la cancer între aceste două categorii de câini. Conform studiului, pe măsură ce dimensiunea câinilor crește, devin mai vulnerabili la cancer. Această vulnerabilitate crescută poate fi atribuită practicilor de selecție realizate de oameni, care au dorit în trecut să obțină câini de dimensiuni tot mai mari.

Selecția artificială a avut un efect neintenționat. Și anume o predispoziție crescută la boli în rândul raselor mari. Deși câinii mari nu îmbătrânesc mai rapid. Riscul lor crescut de a dezvolta cancer poate reduce în mod semnificativ speranța lor de viață.

Dr. Jack da Silva, un cercetător de top în acest domeniu, a explicat că există o discrepanță evolutivă în ceea ce privește capacitatea organismului de a se proteja împotriva cancerului.

Există speranță pentru viitor pentru câini

Odată cu selectarea constantă a câinilor pentru a obține dimensiuni mai mari, mecanismele lor naturale de apărare împotriva cancerului nu au evoluat în același ritm. Această discrepanță evolutivă este cheia înțelegerii acestei probleme.

Cu toate acestea, există speranță pentru viitor. Dr. Da Silva crede că în timp, câinii mari ar putea adapta și evolua, ceea ce ar putea duce la o creștere a speranței de viață a acestor rase. Asta înseamnă că în viitor, câinii mari ar putea avea pui care sunt mai mici în mărime decât cei de acum.

Ceea ce ar putea contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă pentru aceste rase. Studiul recent realizat de experți, a arătat că câinii mari nu îmbătrânesc mai rapid decât cei mici.

Sunt mai susceptibili la cancer din cauza unei discrepanțe evolutive în mecanismele lor de apărare împotriva bolii. Cu speranța unei adaptări viitoare, câinii mari ar putea beneficia de o speranță de viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit atlas-geografic.net.