Sari la conținut
Home » De ce sunt pisicile considerate inteligente?

De ce sunt pisicile considerate inteligente?

Cabinetul veterinar care este ca o casă de vacanță!

De ce sunt pisicile considerate inteligente? Dacă am defini „inteligența” ca fiind „abilitatea de a învăța, reține informații și de a le utiliza pentru a rezolva probleme,” atunci pisica este, fără îndoială, cel mai inteligent animal dintre cei care ne înconjoară.

Plasați o pisică adultă într-o cameră nouă pentru ea și urmăriți cum explorează meticulos fiecare colțișor. Această investigare atentă îi furnizează informații valoroase despre mediul înconjurător, informații care, în anumite situații, i-ar putea salva viața.

De ce sunt pisicile considerate inteligente?

Curiozitatea sa caracteristică nu a făcut niciodată rău pisicii; dimpotrivă, i-a conferit reputația de a avea nouă vieți!

Toți știm că abilitatea pisicilor de a explora teritorii noi este legendară, dar în același timp, s-a dovedit că această capacitate de a capta informații este superioară altor animale domestice.

Intelectul pisicii este evidențiat de abilitatea sa de a utiliza informațiile pe care le deține pentru a gestiona diverse situații. Pisicile sunt capabile să-și formeze „tipare de învățare,” o trăsătură care se credea că aparține numai primatelor.

De exemplu, pisicile instruite să tragă cutii pe roți au demonstrat că pot combina această abilitate cu propriul lor mod de a rezolva problemele. O pisică, de exemplu, a tras o cutie până la un anumit punct, după care a folosit-o pentru a ajunge la recompensa dorită.

O bucățică de carne suspendată de tavan cu ajutorul unei sfori. Abilitățile cognitive ale pisicii formează o gamă variată. Încă insuficient cunoscută, dar care continuă să uimească posesorii de pisici prin ingeniozitatea lor.

Pisicile învață prin observație, imitație, încercare și, bineînțeles, prin greșeli, exact ca și oamenii.

Există numeroase povești despre pisici care reușesc să deschidă uși sau dulapuri. Să stingă lumina sau să folosească toaleta. Doar observând atent modul în care stăpânii lor efectuează aceste activități.

Mulți specialiști în comportamentul felin. Precum și experți în psihologia infantilă. Par să fie de acord că nivelul de inteligență al unei pisici adulte se aseamănă cu cel al unui copil de 2-3 ani.

Știm cât de manipulatori și inteligenți sunt copiii la această vârstă, deci nu este de mirare că pisicile se descurcă mai bine în „dresarea” stăpânilor lor decât aceștia cu adorații lor?

O pisică nu poate reflecta asupra trecutului și nu poate anticipa viitorul

Luând în considerare faptul că pisica este cel mai inteligent animal de companie, este esențial ca proprietarul să cunoască limitele proceselor cognitive ale acesteia.

A atribui motivații pur umane animalului poate afecta abordarea metodică în tratarea problemelor comportamentale.

De exemplu, o pisică nu poate reflecta asupra trecutului și nu poate anticipa viitorul. Așa că este inutil pentru stăpân să o pedepsească pentru ceea ce a făcut cu doar câteva minute în urmă. Deoarece pisica nu poate realiza conexiunea între acțiune și pedeapsă.

Similar, acțiunile pisicii nu sunt motivate de dorința de răzbunare pentru o pedeapsă anterioară aplicată de stăpân.

Nu subestimați inteligența pisicii! Încercați să vă cunoașteți bine companionul și să acționați în așa fel încât conviețuirea să fie benefică pentru ambele părți, conform eva.ro.