Sari la conținut
Home » De ce și cum pot fi dresați câinii

De ce și cum pot fi dresați câinii

Câinii sunt ființe sociale, de aceea ei, trăind în grupuri sociale, au nevoie de reguli pentru a se înțelege și a putea conlucra împreună. Câinii pot fi dresați datorită acestor caracteristici.Pentru supraviețuirea grupului este nevoie de un conducător respectat, bagajul genetic al câinilor, adânc înrădăcinat, face ca aceștia să aibă nevoie de un lider ca să poată duce o viață echilibrată.

A fi lider este o stare interioară, o atitudine, nu are nimic de a face cu mărimea, vârsta, sexul sau forța fizică. Un lider bun trebuie să fie inteligent, încrezător, să aibă compasiune, să fie drept și ferm față de cei care au ales să-l urmeze.

Programele de dresaj au la bază înțelegerea nevoilor sociale ale câinelui astfel încât avem o relație bună cu el. Nu toți câinii trebuie dresați, este suficient să generăm o rutină zilnică, să respectăm anumite deprinderi și câinele nu va dezvolta obiceiuri neplăcute, mult mai greu de dezvațat ulterior decât de prevenit.Câinii tineri sunt gata să accepte dominanța, dacă li se arată că este în interesul lor. Câinii fi fricoși sau nervoși, toți vor accepta dominanța pentru că au nevoie de siguranța unui lider.Câinii cu caracter dominant sau cei needucați, se vor supune dacă le demonstrăm, în termeni pe care ei îi înțeleg, ca suntem un lider mai capabil decât ei.Limbajul non-verbalComunicând mai ales non-verbal, câinii observă și interpretează foarte bine acțiunile oamenilor, simt dominanța într-o persoană prin observație. Pentru a putea ”educa” câinele trebuie să avem răbdare și consecvență, unii câinii pot să nu fie interesați dacă le luati jucăria, alții sunt deranjați de acest lucru. Din această cauză unele exerciții pot părea dificile iar altele prea ușoare pentru câine, este recomandat să se începapă cu cele ușoare pentru a putea atrage atenția și implicarea patrupedului.Atenția este o cale de comunicare care va rămâne deschisă pentru tot restul vieții câinelui, odată ce este stabilita și încurajată.Vă prezentăm un elementar exercițiu de dresaj: De câteva ori pe zi, faceți câinele să vă privească în ochi trasând o linie imaginară, cu mâna, între fața lui și fața dumneavoastră. Puteți folosiți și o jucărie, o recompensă alimentară. Imediat ce stabiliți contactul vizual, chiar și pentru o secundă, rostiți numele câinelui cu o voce normală și imediat oferiți recompensa prin joacă și mângâiere.Prin acest exercițiu pentru câinele nostru numele trebuie să însemne: “Fii atent la mine, răspunde și ceva interesant se va întâmpla”.Este bine să nu folosiți numele câinelui când îl pedepsiți, este de preferat ca acesta să fie asociat cu ceva plăcut pentru el, pozitiv.

  • Atenția un factor important dacă este bine gestionată

Câinii adoră atenția și afecțiunea. Atenție însă, dacă îi veți face pe plac atunci când cere atenție, va întelege că el este liderul și vă va domina.EXEMPLU: Atunci când câinele vă atinge, cu botul sau cu labuțele, când stați jos, ignorați-l; chiar dacă începe să latre, continuați să-l ignorați. Chiar și dacă îl certați tot el câștigă pentru că i-ați oferit ceea ce vroia – atenție. Numai atunci când stă calm și liniștit puteți iniția orice forma de atenție (joacă, mâncare, mângâiere etc.)Este bine să vă jucați mult cu el, dar regulile le stabiliți dumneavoastră și nu vă jucați când câinele o cere. Așteptați cel puțin 5 secunde, uneori 10, alteori săriți peste acordarea atenției și așteptati un moment ulterior când câinele face ceva ce va convine și în acel moment acordați atenție. Alteori puteți să-i cereți să facă ceva, dați comanda “Șezi”, înainte să-i oferiți ceea ce vrea.Când doriți să dresați câinii aceste acțiuni sunt necesare pentru impunerea dumneavoastră ca lider.