Sari la conținut
Home » De ce s-a intensificat dispariția speciilor de animale?

De ce s-a intensificat dispariția speciilor de animale?

De ce s-a intensificat dispariția speciilor de animale?

De ce s-a intensificat dispariția speciilor de animale? Ritmul alarmant al dispariției speciilor animale, cu o frecvență de 35 de ori mai mare decât media, arată că o a șasea extincție în masă este în desfășurare și se accelerează.

Analizând rata de dispariție a speciilor de animale strâns înrudite în ultimii 500 de ani, oamenii de știință au descoperit că, în absența influenței umane, ar fi fost nevoie de 18.000 de ani pentru ca acestea să dispară, iar rata de dispariție este în creștere.

De ce s-a intensificat dispariția speciilor de animale?

Un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences a identificat cel puțin 73 de grupuri de specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni care au dispărut începând cu anul 1500.

Comparând tendințele actuale cu ratele medii de extincție de dinainte de influența umană. Cercetătorii au estimat că doar două specii ar fi dispărut.

Printre speciile dispărute se numără păsările elefant din Madagascar, moa din Noua Zeelandă și moho honeyeaters din Hawaii.

Datorită distrugerii habitatelor, crizei climatice și comerțului ilegal cu animale sălbatice. Se anticipează că pierderile se vor accelera în viitor.

În scenariul cel mai pesimist, dacă toate grupurile de specii aflate în prezent pe cale de dispariție vor dispărea până la sfârșitul secolului. Rata de dispariție ar fi de 354 de ori mai mare decât media ultimului milion de ani.

Studiul se concentrează asupra „genurilor”, adică pluralul lui „genus”. Aceste grupuri de specii sunt denumite genuri, iar clasificarea taxonomică este deasupra speciilor individuale.

De exemplu, caii și zebrele fac parte din același gen, la fel ca și câinii, lupii și coioții.

Cercetătorii anticipau că ratele de dispariție pentru genuri ar fi mai mici decât cele pentru specii individuale

Cercetătorii anticipau că ratele de dispariție pentru genuri ar fi mai mici decât cele pentru specii individuale. Însă studiul lor arată că acestea sunt similare.

Lucrările anterioare bazate pe înregistrările fosile sugerau că, înainte de influența omului, aproape unul din 10.000 de genuri ar fi dispărut în fiecare secol.

Cu aproximativ 5.400 de genuri de vertebrate cunoscute. Cu excepția peștilor, acest fapt ar însemna că un gen ar fi dispărut la fiecare 250 de ani. Menținându-se aceleași rate.

Profesorii Gerardo Ceballos și Paul Ehrlich, autorii studiului, au avertizat anterior că dispariția speciilor reprezintă o amenințare pentru persistența civilizației umane.

Asemănătoare cu evenimentul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Desigur, există controverse în rândul comunității științifice cu privire la ideea unei a șasea extincții în masă.

Evaluarea ONU din 2019 privind starea de sănătate a planetei a semnalat că 1 milion de specii sunt în pericol de dispariție din cauza presiunilor umane asupra mediului, conform libertatea.ro.