Sari la conținut
Home » De ce le plac pisicilor locurile înalte? Atenție la riscurile asociate

De ce le plac pisicilor locurile înalte? Atenție la riscurile asociate

Care sunt semnele că pisica ta te iubește?

De ce le plac pisicilor? Majoritatea pisicilor se simt confortabil în locurile înalte. Fie că este vorba de un raft înalt, un pervaz la fereastră sau dasupra frigiderului, pisica ta se poate simți mai confortabil în partea superioară a camerei. De aici poate să supravegheze lumea din jur cu mai multă încredere.

Instinctul joacă un rol important în determinarea acestui obicei felin. Pisicile sunt mamifere cățărătoare care au evoluat din Proailurus, primul adevărat felin. Primele pisici erau vânători pricepuți și multe dintre ele trăiau în pădurile tropicale. Ghearele le-au permis să se cațere pentru a aștepta prada. Cățărarea avea valoare de supraviețuire și a devenit un mod de viață pentru pisici.

Pisicile noastre se cațără pentru siguranță și doar pentru distracție. Ele se pot sui și coborî rapid pe un copac sau pe draperiile tale cu aceeași pricepere pe care o foloseau strămoșii lor în pădure. Sistemul musculoscheletic flexibil le conferă o coordonare și echilibru excepționale. Și le permite să sară în locuri înalte. Mușchii puternici ai membrelor posterioare și spatelui le ajută să sară de câteva ori lungimea lor, fie orizontal, fie vertical.

De ce le plac pisicilor: Sindromul clădirilor înalte

De ce le plac pisicilor: Pisicuță care se uită
De ce le plac pisicilor: Pisicuță care se uită atent la stăpân

Când vine vara, mulți stăpâni de animale de companie deschid cu nerăbdare ferestrele pentru a se bucura de vreme. Din păcate, în același timp își pun animalele de companie în pericol fără să știe.

Ferestrele fără protecție reprezintă un pericol real pentru pisici. Aceestea cad atât de des încât profesia veterinară are un nume pentru această problemă – „Sindromul clădirilor înalte”.

În lunile mai calde, nu este neobișnuit ca medicii veterinari să trateze unul sau două cazuri pe săptămână. Căderile pot avea ca rezultat maxilare rupte, plămâni perforați, membre și bazine rupte și uneori chiar moartea. Cele mai multe cazuri de căderi accidentale din clădiri înalte, terase sau balcoane.

Ce pericole există

Pisicile au o capacitate incredibilă de a-și concentra atenția asupra oricărui lucru care le interesează. Atracția pentru o pasăre sau alt animal poate fi deajuns pentru a-i face să-și piardă echilibrul și să cadă.

Deoarece pisicile au puțină frică de înălțimi și se bucură să stea în locuri înalte, proprietarii adesea presupun că ele se pot descurca singure. Cu toate că pisicile pot să se agațe de coaja copacilor cu ghearele lor, alte suprafețe sunt mult mai dificile. Cum ar fi pervazurile de la ferestre, suprafețele de beton sau cărămidă.

Când pisicile cad de la înălțimi mari, nu aterizează cu picioarele drepte. În schimb, ele aterizează cu picioarele ușor depărtate. Ceea ce poate provoca leziuni grave la nivelul capului și bazinului.

De ce le plac pisicilor: Cum trebuie să procedați

Este o greșeală a crede că pisicile nu se vor răni dacă cad de la etaje mici sau medii. De fapt, ele pot fi mai expuse la risc de leziuni atunci când cad de la înălțimi mai mici decât când cad de de mai sus. Distanțele mai scurte nu le dau suficient timp să-și ajusteze poziția corpului pentru a ateriza corect.

Amintește-ți că atunci când pisicile cad din clădiri înalte, ele pot ajunge pe trotuare sau străzi care le sunt periculoase și necunoscute. Nu presupune niciodată că animalul nu a supraviețuit căderii. Du animatul imediat la cel mai apropiat spital veterinar sau la medicul veterinar. Există o rată de supraviețuire de 90% pentru pisicile care sunt victime ale căderilor din clădiri înalte dacă primesc îngrijire medicală imediată și corespunzătoare, potrivit petassure.com.