Sari la conținut
Home » De ce gâfâie câinele tău: Motivele comportamentului

De ce gâfâie câinele tău: Motivele comportamentului

Cum ai grijă de cățelul tău în sezonul rece?

De ce gâfâie câinele tău? Dacă ești un tătic de cățel sau un părinte de cățel, probabil că ți-ai văzut prietenul cu patru picioare gâfâind din când în când. Dar ce se întâmplă dacă gâfâitul câinelui tău pare excesiv? Poate gâfâitul excesiv sau respirația zgomotoasă la câini să fie un semn al unei probleme de sănătate?

Citiți mai departe pentru a descoperi posibilele cauze ale gâfâielii excesive a câinelui și când trebuie să apelați la veterinar.

De ce gâfâie câinele tău: Ce cauzează gâfâitul la un câine normal?

De ce gâfâie câinele tău: Cel mai bătrân câine din lume
De ce gâfâie câinele tău: Cel mai bătrân câine din lume afară fericit

Gâfâitul la un câine normal este un eveniment comun și natural. Câinii sănătoși pot gâfâi atunci când se simt încălziți, excitați, anxioși sau obosiți după exerciții fizice. Atâta timp cât gâfâitul nu este excesiv, de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare.

Deci, cât de mult gâfâială de câine este excesivă?

Desigur, nu există o cantitate specifică de gâfâială care să fie „prea mare” pentru orice câine. Gâfâială depinde puțin de rasa, vârsta, condiția fizică și stilul de viață al acestora.

De exemplu, un câine foarte puțin în formă poate gâfâi mai mult timp după o plimbare decât un câine foarte în formă și activ. Cel mai important lucru care vă va ajuta să decideți dacă gâfâitul câinelui dumneavoastră este excesiv este să știți ce este normal pentru el. Totuși, vă rugăm să nu intrați în panică. Veți ajunge să le cunoașteți comportamentul normal de gâfâit în timp.

Odată ce veți fi conștient de momentul în care gâfâie de obicei și pentru cât timp, veți putea detecta orice schimbare. De regulă, câinii ar trebui să își revină după efort sau căldură în cinci până la zece minute. Dacă și după acest interval de timp gâfâie în continuare, deși se odihnesc într-un loc răcoros și umbros, acest lucru poate fi excesiv.

O gâfâială excesivă ar putea însemna, de asemenea, că câinele dvs. se pune într-o situație nouă. Nu este vorba doar de durata gâfâielii, ci și de circumstanțe.

De ce gâfâie câinele tău: Care sunt posibilele cauze ale gâfâielii excesive a câinelui?

Gâfâitul excesiv la câini poate proveni de la insolație, boli de inimă sau pulmonare, boala Cushing, durere sau anxietate. Fiecare cauză are factori declanșatori distincți, de la vreme caldă la disconfort fizic sau stres, ceea ce face crucială identificarea cauzei principale pentru un tratament adecvat. Iată o defalcare a fiecărei cauze posibile:

Insolație

Insolația pune în pericol viața și afectează mai mulți câini decât ați putea crede. Într-o zi călduroasă de vară, ar putea fi foarte tentant să îți scoți animăluțul din casă. Cu toate acestea, plimbarea câinelui în timpul verii, când este cald, îl expune riscului de insolație.

De fapt, nu trebuie să fie excepțional de cald; doar o zi călduroasă poate provoca insolație dacă câinele dvs. face efort și nu are acces la umbră și apă pentru a se răcori.

Insolația este atunci când temperatura corpului unui câine crește și acesta nu se poate răcori eficient. Câinii pot pierde căldura în două moduri. Unul din ele este prin gâfâială. Al doilea este prin intermediul eliberării unor cantități mici de transpirație din lăbuțe, iar ambele metode sunt ineficiente.

Odată ce temperatura câinelui dumneavoastră devine prea ridicată, acesta riscă să aibă convulsii, leziuni cerebrale, insuficiență de organe și chiar moartea. Pentru a evita insolația, ar trebui să vă plimbați câinele doar la amurg sau în zori în zilele călduroase și chiar să săriți peste o plimbare cu totul dacă se simte prea cald.

De ce gâfâie câinele tău: Bolile de inimă

Dacă câinele dumneavoastră dezvoltă o problemă cardiacă, s-ar putea să observați că dintr-o dată nu mai este capabil să alerge sau să meargă la fel de mult ca înainte. S-ar putea să obosească mai ușor și să gâfâie pentru o vreme după chiar și o plimbare scurtă, potrivit bettervet.

Problemele cardiace ar putea include valve cardiace anormale, ritm cardiac anormal, cardiomiopatie sau insuficiență cardiacă congestivă. Alte simptome pe care le-ați putea observa includ limba sau gingiile care devin palide sau cu nuanțe albastre, tuse, respirație dificilă sau colaps.